În timpul unui zbor efectuat de compania Southwest Airlines, un bărbat din Carolina de Nord i-a smuls hijab-ul de pe faţă unei pasagere musulmane, dezvăluie surse judiciare.

Gill Parker Payne, bărbatul de 37 de ani din Gastonia, Carolina de Nord, a pledat vinovat în Tribunalul federal New Mexico pentru hărţuirea unei femei din cauza convingerilor sale religioase. Payne a admis că în timpul zborului Southwest Airlines din Chicago către Albuquerque, New Mexico, pe 11 decembrie, 2015, a văzut o femeie care purta hijab stând câteva rânduri în fața lui, s-a îndreptat către aceasta, i-a smuls hijab-ul şi a început să strige: “Asta e America!” 

Potrivit avocatului său, Amber Fayerberg, instanța l-a plasat în arest la domiciliu pentru două luni, urmând ca o audiere de condamnare să se programeze pentru a determina durata și condițiile pedepsirii sale. 

"Dl. Payne şi-a asumat răspunderea pentru acțiunile sale și regret gestul făcut", a declarat Fayerberg pentru The Huffington Post.  

Incidentul a avut loc la doar trei zile după ce Donald Trump, candidatul republican pentru preşedinţia SUA  a cerut o interdicţie generală asupra musulmanilor care intră în Statele Unite ale Americii. De asemenea, gestul a avut loc la mai puțin de două săptămâni după atacul terorist din San Bernandino, California, și la o lună după atacul terorist din Paris. 

Şi în România a avut loc un caz asemănător când un grup format din trei băieţi şi două fete au acostat două tinere musulmane în vârstă de 18 ani, le-au atacat şi le-au smuls vălul de pe faţă, lovindu-le în cap. 

Comunitatea musulmană este îngrijorată că atacul a survenit pe fondul unor idei eronate despre acest grup etnic, în contextul ultimelor întâmplări la nivel internaţional.