Evenimentul Zilei > International > Un adolescent de 17 ani a sprijinit Statul Islamic şi a fost condamat la 11 ani de închisoare
Un adolescent de 17 ani a sprijinit Statul Islamic şi a fost condamat la 11 ani de închisoare

Un adolescent de 17 ani a sprijinit Statul Islamic şi a fost condamat la 11 ani de închisoare

Un tânăr de 17 ani din statul american Virginia (est) a fost condamnat vineri la 11 ani şi patru luni de închisoare pentru sprijin material faţă de jihadişti ai grupării Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Ali Shukri Amin, care a pledat ''vinovat'' în iunie, va rămâne, de asemenea, sub supraveghere pentru tot restul vieţii sale, urmând să-i fie monitorizate îndeosebi activităţile pe Internet. El este primul minor condamnat în SUA pentru sprijin material oferit unei grupări extremiste, potrivit Agerpres.

Adolescentul, foarte activ pe Twitter, a trimis peste 7.000 de mesaje de sprijin faţă de gruparea Statul Islamic pe reţeaua socială. Într-unul din mesaje, tânărul, amator de noi tehnologii, le-a dat sfaturi islamiştilor pentru a utiliza bitcoin-ul, o monedă virtuală, şi pentru a cripta schimburile lor online. 

El le-a oferit ajutor simpatizanţilor care doresc să mergă în Siria pentru a lupta alături de extremiştii SI. 

''Departamentul Justiţiei va utiliza în continuare toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a eradica ameninţările reprezentate de SI'', a declarat adjunctul ministrului justiţiei, John Carlin. 

Astfel, cei care folosesc reţelele sociale pentru a-i susţine pe islamiştii radicali vor fi urmăriţi cu tot atâta vigilenţă ca şi cei care pun mâna pe arme pentru a merge să lupte, potrivit autorităţilor. 

Avocatul lui Ali Shukri Amin l-a descris pe clientul său ca fiind un elev excelent, provenit dintr-o familie bună şi care era revoltat pur şi simplu de abuzurile la care este supus poporul sirian sub regimul lui Bashar Al-Assad.