Chestionați cu cine ar vota la alegerile pentru Parlamentul României, în cazul în care ar avea loc duminica viitoare, cei mai mulți români, mai exact 35% au spus că ar vota cu PNL. 29% au ales PSD, în timp ce 13% au ales Alianța 2020 (USR-Plus), iar 6% Pro România.

Când se vor organiza alegerile locale

Partidele politice din România au stabilit ca Guvernul să decidă data alegerilor locale, care au fost fixate pentru finalul lunii septembrie 2020.

În consecință, Ludovic Orban spune că, după ce a avut mai multe consultări politice cu toți liderii partidelor parlamentare, s-a optat ca alegerile locale să se desfășoare în 27 septembrie 2020, în timp ce al doilea tur de scrutin să aibă loc la data de 4 octombrie 2020.

„În urma deciziei Curţii Constituţionale, este clar că e nevoie de o lege pentru prelungirea mandatelor. Problema este legată de data alegerilor. În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, noi am anunţat public de două luni, că noi considerăm o dată potrivită sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie pentru desfăşurarea alegerilor, pentru că e după perioada de concedii, e înaintea unei eventuale reveniri a epidemiei, care este estimată, să spun, după 1 octombrie, după 15 octombrie, şi e o perioadă în care se poate face campanie, astfel încât oamenii să-şi aleagă primarii, consilierii locali, preşedinţii de Consilii judeţene şi consilierii judeţeni în deplină cunoştinţă de cauză, cunoscând programele candidaţilor”, a declarat Orban.

Declarația făcută de Orban arată că Guvernul României își dorește să organizeze alegerile locale în forma clasică, aceea ca oamenii să meargă la secțiile de votare unde să își aleagă favoritul pentru funcția de primar. La un moment dat a existat o propunere privind aplicarea votului online sau electronic, dar aceasta nu a fost împărtășită de partidele politice.

Alegerile locale trebuiau să se desfășoare la începutul lunii iunie 2020, dar din cauza pandemiei cu noul coronavirus și a instituirii stării de urgență de către președintele României, Guvernul a decis amânarea acestora până la o dată ulterioră.