Plenul reunit al Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban. Şedinţa începe la ora 14,00.

Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Toate ipotezele sunt posibile. Teoria lui Ion Cristoiu este că „dacă pică Guvernul e o lovitură cumplită pentru Ludovic Orban care e șef de campanie și pentru PNL. Dacă nu se face cvorum, meciul nu s-a jucat. Este o înțelegere tacită între forțele politice din România să nu fie cvorum. Pentru că teoretic, trebuie lăsat după alegeri. Dacă nu se face cvorum acum nu înseamnă nimic. Dacă se face cvorum înseamnă că PSD nu stăpânește parlamentarii. Singurul perdant ar fi PSD dacă s-ar face cvorum”, a precizat jurnalistul EvZ la Antena 3.

La același post de televiziune a venit însă o altă informație, mult mai optimistă: „Avem 238 de voturi pe care ne bazăm 100%. Mai precis pe lângă cele 96 de voturi ale PNL (senatori + deputați), pe lângă cei 39 deputați și senatori USR, avem și 18 voturi de la PMP, 30 UDMR, 16 minorități naționale și 22 de la ALDE. Chestiunea este una legată de cvorum. Dacă ședința va fi ținută va trece și Guvernul”, a precizat prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

Parcă încercând să-l confirme pe Ion Cristoiu, Primarul General al Capitalei a spus că „niciun parlamentar al PSD nu poate să contribuie ca acest Guvern să ajungă la Palatul Victoria. Cele șase partide care și-au dat mâna pentru a trânti Guvernul sunt responsabile și trebuie să facă toate demersurile politice pentru a avea și cvorum și vot”, a declarat Gabriela Firea la un post de televiziune.

„Nu înțeleg de ce sunt sunați parlamentari ai PSD și rugați să vină în Parlament luni”, a mai subliniat primarul Capitalei.