Evenimentul Zilei > International > ULTIMATUM DIPLOMATIC pentru statele europene. Au 60 de zile să OFERE GARANȚII. „Daunele PROVOCATE de retragerea SUA trebuie COMPENSATE”
ULTIMATUM DIPLOMATIC pentru statele europene.  Au 60 de zile să OFERE GARANȚII. „Daunele PROVOCATE de retragerea SUA trebuie COMPENSATE”

ULTIMATUM DIPLOMATIC pentru statele europene. Au 60 de zile să OFERE GARANȚII. „Daunele PROVOCATE de retragerea SUA trebuie COMPENSATE”

Ţările europene au la dispoziţie maximum 60 de zile pentru a oferi garanţii privind asigurarea intereselor Iranului în cadrul acordului nuclear, după retragerea Statelor Unite din această înţelegere internaţională, arată site-ul de internet al parlamentului de la Teheran.

Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de externe iranian, a declarat în cadrul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului că „europenii au între 45 şi 60 de zile pentru a prezenta garanţiile necesare pentru asigurarea intereselor Iranului şi a compensa daunele provocate de retragerea Statelor Unite”, a comunicat duminică purtătorul de cuvânt al comisiei, Seyyed Hossein Naghavi Hossaini, conform Agerpres.

 

Este pentru prima oară când la Teheran este menţionat un termen limită pentru viitorul acordului din 2015, cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – planul de acţiune comun şi cuprinzător), din care SUA s-au retras marţi, printr-un decret al preşedintelui Donald Trump.

Potrivit JCPOA, Iranul a beneficiat de suspendarea unor sancţiuni internaţionale, în schimbul îngheţării programului său nuclear. Decizia lui Trump reintroduce sancţiunile americane împotriva regimului de la Teheran, iar măsurile vor afecta inclusiv terţe părţi, printre care şi companii europene care derulează contracte cu Iranul.