DNA va cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG, va cere de asemenea Parchetului General să sesizeze CCR și va sesiza GRECO și Moneyval, coform info-sud-est.ro.

Luni, DIICOT a decis să își suspende activitatea timp de două săptămâni, între orele 08:00 și 12:00. OUG 7 adoptată în 19 februarie aduce schimbări majore în Justiție și a provocat nemulțumiri foarte mari în rândul magistraților, inclusiv între cei care fuseseră de acord cu schimbările anterioare ale legilor justiției făcute de Guvernul PSD.

 Mai multe asociații de magistrați s-au poziționat ferm împotriva ordonanței și au cerut abrogarea ei. De luni, mai multe parchete din țară și un tribunal și-au suspendat activitatea în semn de protest.

Context: Ordonanța de Urgență adoptată în 19 februarie a nemulțumit aproape întreg corpul de magistrați din România. A doua zi, în 20 februarie, secția de procurori a CSM a convocat adunările generale ale procurorilor pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la modificările prevăzute prin ordonanță. 

În același timp, procurorii de pe lângă Judecătoria și Tribunalul Brașov au protestat, spunând că prevederile ordonanței vor transforma Secția de Investigare a magistraților într-o structură de anchetare paralelă, neconstituțională. 

Protestele magistraților s-au înmulțit și, în 21 februarie, și-au exprimat nemulțumirea magistrații din Oradea, chiar în timp ce Lia Savonea, șefa CSM, participa la bilanțul Curții de Apel. Tot atunci au mai protestat și magistrații din Covasna și, din nou, cei din Brașov.

În 22 februarie, protestele magistraților au izbucnit în toată țara. În Constanța s-au alăturat protestelor și procurorii DNA, inclusiv șeful interimar al structurii teritoriale. Totodată, mai multe parchete și instanțe din țară au anunțat că își suspendă activitatea săptămâna viitoare (începând cu 25 februarie), într-o inițiativă fără precedent în Justiția românească.