Evenimentul Zilei > Vremea > Ultimă oră. Anunțul care ne îngheață. Vreme rea în toată țara, până miercuri dimineața
Ultimă oră. Anunțul care ne îngheață. Vreme rea în toată țara, până miercuri dimineața

Ultimă oră. Anunțul care ne îngheață. Vreme rea în toată țara, până miercuri dimineața

Informarea de vreme rea, ce vizează întreaga ţară, anunțată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a fost prelungită până miercuri dimineaţa. 

 

Meteorologii anunță că în intervalul 8 decembrie, ora 10:00 – 9 decembrie, ora 10:00, în sud-estul ţării se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar pe alocuri vor fi depuneri de polei, cu o probabilitate mai ridicată în Bărăgan şi în sud-estul Moldovei. În Carpaţii de Curbură, în Carpaţii Meridionali, în restul Munteniei şi al Moldovei va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, în medie de 5 – 10 cm.

În cursul zilei de marţi, vântul va avea intensificări în sudul Banatului, jumătatea de est a Munteniei, în Dobrogea şi la munte, cu viteze mai mari pe litoral, unde rafalele vor depăşi temporar 55 – 65 km/h.

De asemenea, în noaptea de marţi spre miercuri, pe crestele din vestul Carpaţilor Meridionali şi în zona Munţilor Banatului, rafalele vor depăşi 80 – 90 km/h, zăpada fiind spulberată.

Meteorologii precizează că, în următoarele zile, temporar se vor semnala precipitaţii în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice, estice şi centrale, precum şi în zonele de munte, unde cantităţile de apă vor fi însemnate.

În special în Oltenia și sud-vestul Munteniei, zăpada va depăși pe arii restrânse 8…10 cm, iar la munte se vor atinge grosimi de 15…20 cm. Vântul va avea intensificări, cu rafale, în general, de 70 – 80 km/h în sud-vestul extrem şi la munte şi 45 – 55 km/h în regiunile sudice şi sud-estice. Îndeosebi în vestul Carpaţilor Meridionali, zăpada va fi temporar viscolită. Ninsori în general slabe cantitativ vor fi în Moldova şi Transilvania, iar în restul teritoriului precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă.

Vremea în Capitală

A fost emisă și o prognoză specială pentru București: „În prima parte a zilei de marţi și din nou în noaptea de marți spre miercuri se vor semnala precipitaţii mixte și se va depune polei. În restul intervalului, temporar va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă în medie de 3…6 cm. Vântul va avea unele intensificări, mai ales la începutul intervalului, cu rafale de până la 30…35 km/h. Temperatura maximă va fi de 1…2 grade, iar cea minimă de -1…0 grade.”