Ultima manipulare rusească din România. Adevărul despre baloanele care au speriat Bucureștiul și Chișinăul

Ultima manipulare rusească din România. Adevărul despre baloanele care au speriat Bucureștiul și Chișinăul Sursa: https://edition.cnn.com/

Un mesaj care a circulat în ultimele două zile pe rețelele de socializare sugera că nu a fost vorba despre două baloane, ci despre unul singur care ar fi fost ridicat în aer de Armata Română. Un ofițer a demontat însă afirmațiile și spune că mesajul este doar o propagandă rusească.

Două obiecte zburătoare, similare unor baloane meteorologice, au fost observate acum două zile deasupra României și a Republicii Moldova. Ambele la aceeași oră. Autoritățile de la Chișinău au decis chiar închiderea spațiului aerian pentru câteva ore din motive de securitate. Armata Română a trimis în recunoaștere două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene, dar obiectul nu a putut fi depistat.

Mesaj de propagandă

Aceste două incidente au fost intens mediatizate și au generat un val de reacții în mediul online. Pe rețelele de socializare a circulat un mesaj de propagandă care sugera că a fost vorba despre un singur obiect zburător, care era de fapt un balon meteo lansat în aer de armata română.

„Citiți și vă cruciți. Iată cum poate începe un război. În poligonul Capu Midia, înainte de începerea tragerilor s-a făcut o sondă meteo cu un balon, stabilindu-se parametrii atmosferici până la înălțimea de 11.000 de metri. Rachetiștii AA sunt numiți în armată ”muți” așa că totul s-a făcut pe mutește. „Surzii“ de la radiolocație au depistat "OZNul" și au ridicat 2 MiG-21 să-l vadă la ochiometru, dar aviatorii n-au văzut nimic pentru că balonul s-a spart între timp. Generalii fără armată de la Chișinău s-au luat după ai noștrii și au dat alarma, la ei fiind direct invazie extraterestră. Cum nu au avioane să le decoleze, s-au scos, închizând spațiul aerian al R. Moldova. Nu este un film cu proști ci realitatea zilelor noastre, ca urmare a deprofesionalizării armatei“, se arată în mesajul care a circulat pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Informații false

Un ofițer al Armatei Române a răspuns la acest mesaj și a demontat toate afirmațiile. El susține că este vorba despre propaganda rusească, care încearcă să arunce vina asupra Armatei Române.

„Vă dați seama în ce țară trăim ? Ia uitați aici manipulare cu iz de vodkă! Idioții de serviciu care rostogolesc prostiile de mai sus habar nu au că armata română nu mai folosește baloane meteo de mai bine de 25 de ani. Erau rusești și, din lipsă de piese de schimb, au fost scoase din dotare în primii ani de după 1990. La Capu Midia, ultimul balon meteo a fost ridicat prin 1992-1993. Oricum, nu mai era nevoie de ele, există mijloace mult mai moderne cu care au fost dotați băieții noștri.

Oricum, manipularea este grosolană, cele două baloane au fost detectate aproape simultan, în jur de 12.30, dar la o distanță de vreo 300 de km. Cel de la noi deasupra Tulcei și cel de la moldoveni la Soroca. Nu pot însă să nu fiu de acord într-o privință cu celovecii care au scris mizeria asta: citiți și vă cruciți. Vă dați seama în ce țară trăiesc rușii, dacă își închipuie că la noi țin vrăjelile astea ieftine?! Pașol na turbinca, vidma!“, a scris militarul în răspunsul său.