Evenimentul Zilei > Politica > Uitați de redeschidere în 2021. Italia rămâne în lockdown și după sărbători. Iată de ce
Uitați de redeschidere în 2021. Italia rămâne în lockdown și după sărbători. Iată de ce

Uitați de redeschidere în 2021. Italia rămâne în lockdown și după sărbători. Iată de ce

Italia nu va scăpa prea curând de lockdown. Institutul Superior al Sănătății (ISS) le dă vești proaste italienilor: după Sărbători, nici vorbă să „facem ce vrem”.

Un raport recent al ISS prezintă noi preocupări legate de circuitul epidemiologic. Așa că experții recomandă reguli stricte și după sărbători, scrie ziarul Il Giornale. Chiar dacă în peninsulă să întrezărește o mică luminiță la capătul tunelului datorită vaccinurilor, mai e încă drum lung. Iar o înrăutățire a curbei epidemiologice a coronavirusului ar putea afecta procesul de vaccinare, arată sursa citată.

Deși situația s-a îmbunătățit comparativ cu octombrie și noiembrie, datele arată că are loc o inversare a tendințelor, cu o recuperare, chiar și una ușoară, a cursei epidemiologice. „Semnalul de contratendință în indicele de transmisie raportat în ultimele două săptămâni în întreaga țară continuă. Acest lucru se realizează într-un context european caracterizat printr-o nouă creștere a numărului de cazuri în multe țări europene și apariția variantelor virusului cu o transmisiune potențială mai mare. „Epidemia din Italia continuă să fie gravă din cauza unui impact ridicat asupra serviciilor sociale „,spune Institutul Superior de Sănătate, monitorizarea la care se referă având loc în perioada 21-27 decembrie.

ISS subliniază că datele sunt rezultatul primelor relaxări ale măsurilor implementate în decembrie. „Incidența în Italia este încă foarte mare și impactul epidemiei este încă susținut în cea mai mare parte a țării. Valoarea este încă departe de niveluri (50 de cazuri pozitive la 100.000 de teste în șapte zile) care ar permite restabilirea completă a identificării cazurilor și urmărirea contactelor acestora pe întreg teritoriul național”.

Prin urmare, spune ISS, singura cale pentru a preveni un nou val de decese, cel de-al doilea val provocând sute de decese în fiecare zi, „trebuie să se mențină linia de restricții adoptate în perioada sărbătorilor de Crăciun”.

Indicele de infectare al țării este din nou în creștere și este periculos de aproape de 1 la nivel național, situându-se în prezent la 0,93. Deja e a treia săptămână consecutiv în care s-a înregistrat o creștere, după câteva săptămâni de scădere. Regiunile care constituie pericol de focar sunt Basilicata, Calabria, Liguria și Veneto. Aici, indicele Rt este mai mare de 1, în timp ce în Puglia și Lombardia a revenit la 1.

Institutul Superior de Sănătate mai avertizează: „Săptămâna evaluată este cea a Crăciunului și a fost caracterizată de un număr deosebit de scăzut de teste. Acest lucru ar putea afecta estimarea incidenței și a vitezei de transmitere”.

Crăciunul este cel care îi îngrijorează cel mai mult pe experți, deoarece „este dificil să se prezică impactul său”. Din acest motiv, ISS subliniază necesitatea „păstrării distanțării fizice între oameni și evitarea oricăror contacte cu persoane din afara propriei case, dacă nu e necesar”.