Evenimentul Zilei > International > Românii din Italia preferă aceste nume pentru copiii lor. Alegerile sunt surprinzătoare
Românii din Italia preferă aceste nume pentru copiii lor. Alegerile sunt surprinzătoare

Românii din Italia preferă aceste nume pentru copiii lor. Alegerile sunt surprinzătoare

O statistică realizată anul trecut, în Italia, arată ce nume de băieți și de fete sunt în topul preferințelor peninsularilor.

Institutul Național de Statistică, din Italia, ISTAT, a centralizat date referitoare la numele pe care părinții le preferă pentru copiii lor. În acest studiu au fost incluși și românii care trăiesc în „Cizmă” și care adoptă nume specifice acestei țări. Există peste 27.000 de nume diferite pentru băieți și aproximativ 26.000 pentru fete, incluzând aici și nume simple, cât și nume compuse.

Datele au luat în calcul anul 2019 și înregistrările de la starea civilă. Cel mai folosit nume pentru băieți este Leonardo, pentru al doilea an consecutiv, conform gazetaromaneasca.com.

La fete, campioană este „Sofia”

Apoi, pe locul al 2-lea se clasează Franceso. În topul preferințelor părinților se regăsește și numele Lorenzo, urmat de Alessandro. La fete, situația arată astfel. Cel mai des întâlnit nume este Sofia, pe locul al 2-lea vine Aurora, apoi Giulia.

Există peste 27.000 de nume diferite pentru copii, dar distribuția numărului de nașteri în funcție de nume arată, conform datelor de la ISTAT, o concentrație mai mare în jurul primelor 30 în ordinea frecvenței, care acoperă în general peste 44% din toate numele atribuite bărbaților, conform sursei citate.

3,6% dintre băieți au fost botezați Leonardo

În peninsulă, 3,6 dintre băieții născuți anul trecut au primit numele Leonardo. Acest nume atinge primatul în toate cele 14 regiuni ale Centrului-Nord, cu excepția provinciei autonome Bolzano, unde se evidențiază numele Jonas. Leonardo este primul nume masculin ales, de asemenea, între regiunile Abruzzo și Sardinia, devenind numele masculin ales pentru 3,6% dintre copiii născuți în 2019.

La nivel regional, numele Francesco ocupă primul loc în doar patru regiuni italiene, din sud (Molise, Puglia, Basilicata și Calabria). Giuseppe și Antonio continuă să exceleze stabil, respectiv în Sicilia și Campania.

Nou-născuții cu unul sau ambii părinți străini au contribuit la încetinirea declinului demografic pe care Italia l-a înregistrat în ultimii ani. Preferințele de nume pentru părinții străini diferă, în mod firesc în funcție de cetățenie, fiind alese și variante specifice țării de origine.

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.