Evenimentul Zilei > Social > Uitați de familie. Doi nonagenari au fost „înfiați” de 50 de tineri din Timișoara
Uitați de familie. Doi nonagenari au fost „înfiați” de 50 de tineri din Timișoara

Uitați de familie. Doi nonagenari au fost „înfiați” de 50 de tineri din Timișoara

Se spune că cei care nu au bătrâni ar trebui să-și cumpere. Un grup de zeci de tineri din Timișoara a făcut mai mult decât atât. A salvat doi bătrâni din Șemlacu Mare, soț și soție, a căror casă risca să se prăbușească. Bieții oameni au aproape 100 de ani și nimeni, nici măcar copilul, nu îi întreabă de sănătate sau dacă au vreo nevoie stringentă. Tinerii din Timișoara și din împrejurimi au devenit, spontan, „nepoți” și „strănepoți” de ajutor.

Familia Grasoane, Persida (de 92 de ani) și Avram (de 96 de ani), au împlinit, anul acesta, 70 de ani de căsnicie. Ziua exactă când s-au luat nu și-o mai amintesc. Bărbatul suferă de Alzheimer.

Cu patru ani înainte să împlinească veacul de viață, stă mai mult în pat, iar soția lui are grijă de el, așa cum mai poate la vârsta ei. Femeia se mișcă încet, ajutată de două bastoane. Este însă lucidă.

Avram a luptat pe front, are decorații de veteran de război, însă mintea nu îl mai ajută. Și nici picioarele!

Ei trăiesc într-o casă veche, de pământ, la marginea satului. E „casa nouă”, spune bătrâna, amintinduși că, „mai de mult, după ce s-a stricat casa veche, am construit-o pe asta”. Probabil, prin anii ‘60, când amândoi lucrau la CAP. Între timp li s-a spart soba, fumul a năpădit pereții, pe lângă faptul că erau toți crăpați, de la pământ până în tavan, din cauză că au fost afectați de inundații, în anii trecuți.

Mai trist e faptul că Persida și Avram au fost uitați de cei apropiați. Vecinii spun că au o fată, „la oraș”, care are, la rându-i o fiică și o nepoată, dar nici tinerele generații nu se interesează de soarta lor.

Salvatorii de case și oameni

Casa Grasoane din Șemlacu Mare este a șasea casă renovată de Asociația Acasă în Banat, cu sprijinul voluntarilor. Asociația acționează pentru salvarea și păstrarea patrimoniului cultural, redescoperind adevăratele valori: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. „Povestea celor doi ne-a impresionat foarte mult pentru că au o vârstă atât de înaintată și le este foarte greu să se îngrijească de casa lor. Planul inițial a fost să le renovăm bucătăria, în care locuiesc pe timp de iarnă și să le curățăm curtea. Am făcut un apel public pe pagina noastră de Facebook și am fost copleșiți de numărul mare de oameni dispuși să dea o mână de ajutor. Așa că am decis să renovăm toată gospodăria”, a spus președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

 

Pot aștepta iarna liniștiți

Sâmbătă, la Șemlacu Mare s-au adunat peste 50 de tineri din Timișoara, Gătaia, Măureni, Bocșa și din sat. Toată curtea a fost curățată în timp record, s-a scos apa din fântână, a fost construit un gard și o poartă nouă, a fost făcută o alee și au fost plantate flori. În interior, s-a făcut curățenie generală, s-au scos hainele vechi din dulapuri, s-a spălat toată vesela, au fost spălate ușile și geamurile, apoi vopsite, s-a zugrăvit toată casa pe interior, s-a curățat coșul de fum, a fost instalată soba cea nouă. De asemenea, bătrânii au primit alimente suficiente pentru o perioadă mai lungă de timp și, din banii donați de tineri, li s-au cumpărat și medicamentele necesare. Au fost donate lemne de foc, piatră, bricheți pentru foc, mobilier nou – un pat, un dulap, saltele, așternuturi, un frigider și o sobă nouă.