Evenimentul Zilei > Social > UE renunţă la schimbarea orei de iarnă cu ora de vară. Ce va decide România
UE renunţă la schimbarea orei de iarnă cu ora de vară. Ce va decide România

UE renunţă la schimbarea orei de iarnă cu ora de vară. Ce va decide România

Uniunea Europeană urmează să renunţe la schimbarea orei de iarnă cu cea de vară. În 2020 va fi efectuată ultima schimbare de oră. Fiecare stat membru UE va decide în privința alegerii orei de vară sau orei de iarnă.

UE renunţă la schimbarea orei de iarnă cu ora de vară! Potrivit europarlamentarului Tudor Ciuhodaru, anul acesta se va efectua ultima schimbare de oră la nivelul UE, relatează România TV. Acesta a dat detalii despre modul cum procedează statele membre ale UE în direcția alegerii orei de iarnă sau orei de vară.

UE renunţă la schimbarea orei de iarnă cu cea de vară. Este incertă încă poziţia care va fo adoptată de România. Deşi majoritatea ţărilor au informat UE cu privire la decizia luată, România nu a făcut acest lucru. În consecință nu este clar dacă în octombrie vom mai schimba ora sau nu.

România trebuia să anunțe UE decizia sa. În ce țări se va schimba ora  în octombrie 2021 

”Statele care vor să rămână pe ora de vară schimbă ultima dată ora acum în ultima duminică din martie. Iar cei care vor să rămână pe ora de iarnă vor schimba ultima dată în octombrie. Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuiau să anunțe. Există niște măsuri care trebuie armonizate la nivel european, inclusiv ceea ce înseamnă transport transfrontalier, program avioane, etc. Mai mult, conform Amendamentului 14, pentru limitarea la minimum a perturbărilor, printre altele în sectorul transportului, în cel al comunicațiilor și în alte sectoare implicate, statele membre ar trebui să notifice Comisiei până la 1 aprilie 2020 eventuala lor intenție de a-și schimba propria oră standard în ultima duminică din octombrie 2021”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

UE renunţă la schimbarea orei de vară. Ce efecte are asupra organismului uman

”Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

a) riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de 3 zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional; b) Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemotionale.

Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări”, a mai precizat Tudor Ciuhodaru.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: