Guvernul de la Stockholm va face solicitarea la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor de externe din ţările membre, pe fondul ofensivei turce din nordul Siriei.

Suedia va propune ca Uniunea Europeană să analizeze eventuale „măsuri restrictive” contra Turciei, a declarat  ministrul de externe Ann Linde.

Aceste restricţii ar putea include „sancţiuni economice sau sancţiuni contra unor persoane”.

Ann Linde a adăugat că membrii comisiei pentru afaceri europene a legislativului suedez au menţionat că discuţii similare au loc şi în celelalte state membre.

Suedia nu a emis licenţe de export pentru echipamente militare de luptă către Turcia în 2018 şi 2019, a precizat şefa diplomaţiei suedeze.

Turcia a lansat miercuri în nord-estul Siriei operaţiunea „Izvorul păcii”, care vizează miliţiile kurde YPG, susţinute de către Occident în lupta sa împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar considerate de Ankara „grupare teroristă” din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă pe teritoriul turc.

Lupte violente se desfăşoară vineri în nord-estul Siriei între o miliţie kurdă şi trupele turce susţinute de aliaţii lor sirieni, în cea de-a treia zi a ofensivei Ankarei asupra sectoarelor de frontieră deţinute de forţele kurde.

Confruntările armate se concentrează pe o fâşie de 120 de km, de-a lungul frontierei dintre Siria şi Turcia, scrie Agerpres.