Evenimentul Zilei > International > UE plătește un preț similar cu cel plătit de Londra pentru vaccinul AstraZeneca
UE plătește un preț similar cu cel plătit de Londra pentru vaccinul AstraZeneca

UE plătește un preț similar cu cel plătit de Londra pentru vaccinul AstraZeneca

O parte dintre parlamentarii europeni au sugerat că UE pare că plătește mai puțin decât Marea Britanie pentru achiziția unei doze. Preţurile negociate de Comisia Europeană cu producătorii de vaccinuri sunt strict confidenţiale.

UE plătește un preț similar cu cel plătit de Londra pentru vaccinul AstraZeneca. Informația a venit, luni, de la un oficial de rang înalt din cadrul UE.

Ea vine în contextul tensiunilor apărute din cauza deficitului de doze. Dar și a îngrijorărilor legate de faptul că blocul comunitar european ar fi negociat o afacere mai proastă decât concurenții săi.

Sandra Gallina, negociatoarea şefă a UE în problema vaccinurilor, a răspuns mai multor întrebări adresate de parlamentarii europeni.

În contextul în care cantitățile de vaccinuri livrate de AstraZeneca vor fi de doar 25-30% din volumul estimat pentru primul trimestru al anului.

Sandra Gallina a negat că negocierea pe care Comisia a făcut-o în numele celor 27 de state membre ar fi fost prioritizată în funcție de preț.

O parte dintre parlamentarii europeni au sugerat că UE pare că plătește mai puțin decât Marea Britanie pentru achiziția unei doze, scrie Rador.

Un politician belgian posta pe Twitter în luna decembrie că prețul plătit pentru vaccinul AstraZeneca ar fi de 1,78 euro.

„Prețul plătit de noi este total comparabil cu cel plătit de Marea Britanie”, a declarat Gallina în fața unei comisii a bugetului Parlamentului European.

UE plătește un preț similar cu cel plătit de Londra pentru vaccinul AstraZeneca. Precizarea a fost făcută de negociatoarea şefă a UE în problema vaccinurilor

Gallina a precizat că prețul pentru vaccin are două componente. Un avans acordat de bloc și prețul corespunzător achitat ulterior, individual, de către statele europene.

„Prețul integral pentru AstraZeneca nu este 1,78 (euro)”, a precizat Sandra Gallina.

Comisia Europeană a pre-comandat aproximativ 2,2 miliarde de doze de vaccinuri

Preţurile negociate de Comisia Europeană cu producătorii de vaccinuri sunt strict confidenţiale.

Comisia Europeană a pre-comandat un număr total de aproximativ 2,2 miliarde de doze de vaccinuri.

Fiecărui stat membru al UE îi revine sarcina de a finaliza comenzile şi de a transporta dozele.

Duminică, președinta Comisiei Europene a anunțat că AstraZeneca va livra 9 milioane de doze suplimentare de vaccin COVID-19 în primul trimestru.

Distribuind astfel în total în Europa 40 de milioane de doze de vaccin.