Evenimentul Zilei > International > UE încearcă noi negocieri post-Brexit. Londra: trebuie doi pentru tango
UE încearcă noi negocieri post-Brexit. Londra: trebuie doi pentru tango

UE încearcă noi negocieri post-Brexit. Londra: trebuie doi pentru tango

Liderii UE speră să profite de întâlnirea, fie ea și virtuală, luni, cu premierul britanic Boris Johnson, pentru a reda suflul unor noi negocieri post-Brexit, aflate în impas, cu șase luni înainte de termen și de un posibil „no deal” devastator.

UE este pregătită să intensifice discuțiile, suntem disponibili 24/7. Să injectăm un nou impuls negocierilor”, a scris pe Twitter președinta Comisiei  Europene, Ursula von der Leyen, cu puțin timp înaintea ședinței.

Această reuniune „a fost întotdeauna privită ca o oportunitate de a avansa negocierile”, a spus un oficial britanic.

„Acum este necesar ca această chestiune să fie rezolvată pentru a da vizibilitate comunității de afaceri” în Regatul Unit, ca și în UE, „cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Este prima dată de la divorțul Marii Britanii de UE, la 31 ianuarie, când Boris Johnson se implică personal în discuțiile cu reprezentanții UE.

UE va fi reprezentată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președinții Consiliului, Charles Michel și Parlamentului, David Sassoli. Va participa și negociatorul european Michel Barnier.

După patru runde de discuții, din martie, situația este simplu de rezumat: britanicii și europenii au campat pe poziții ireconciliabile, împiedicând orice progres. „Nu am ajuns nicăieri”, rezumă un înalt funcționar european.

În ceea ce privește posibila prelungire a perioadei de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020, cu un an sau chiar doi, Marea Britanie a închis subiectul, săptămâna trecută,  notificând „oficial” UE de refuzul de a o prelungi, după cum  repetase de luni întregi.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE