După o conferinţă, cu reprezentanţii mass-media după ea, Gontareva s-a deplasat la cea mai apropiată bancă, unde i-a fost refuzată cererea, întrucât nu erau dolari în casierie, relatează publicaţia ucraineană Segodnia, citată de Agerpres.

La finalul conferinţei „Stabilitatea cursului de schimb – realitate sau iluzie”, guvernatoarea Băncii Naţionale de la Kiev le-a propus jurnaliştilor să treacă pe la câteva bănci pentru a verifica dacă au sau nu valută.

„Să ne oprim la o sucursală oarecare, dacă banca nu vinde valută există motiv de amendă”, a spus ea. Cea mai apropiată bancă, unde ea a încercat să cumpere dolari, a fost o filială a băncii ruse Sberbank.

În Ucraina este în vigoare o restricţie cu privire la achiziţionarea de valută străină în numerar, astfel la casieria băncilor nu pot fi schimbate în valută mai mult de 3.000 de hrivne (aproximativ 185 de euro).

Mai devreme, Gontareva declarase că Banca Naţională a Ucrainei va penaliza băncile pentru lipsa de dolari în casierii.

„Am vândut joi, la licitaţie, 60 de milioane de dolari pentru a veni în sprijinul băncilor. Băncile trebuie să raporteze zilnic cu privire la vânzarea de valută”, a spus ea.

Ucraina traversează o gravă criză politică, ce are repercusiuni şi asupra situaţiei economice, care şi aşa nu era în cea mai bună formă.

În luna septembrie, inflaţia a crescut în ritm accelerat în Ucraina cu 17,5%.

La 22 septembrie, Banca Naţională a Ucrainei a restricţionat vânzarea de valută per persoană într-o zi la 3000 de hrivne (aproximativ 218 dolari). Înainte, la 31 august, fostul director al Băncii Naţionale, Serghei Arbuzov, a declarat că sistemul bancar din Ucraina a intrat în default tehnic.

Valeria Gontareva a atribuit Rusiei vina pentru situaţia economică dificilă.

După cum a declarat ea, circa 200 de agenţi FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei /ex-KGB) lucrează în prezent la zdruncinarea sistemului bancar ucrainean.