Evenimentul Zilei > International > Acuzații grave din partea unor înalți oficiali militari. Rusia pregătește atacuri chimice în regiunile separatiste din estul Ucrainei
Acuzații grave din partea unor înalți oficiali militari. Rusia pregătește atacuri chimice în regiunile separatiste din estul Ucrainei

Acuzații grave din partea unor înalți oficiali militari. Rusia pregătește atacuri chimice în regiunile separatiste din estul Ucrainei

Un reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat sâmbăta acesta că Rusia intenționa să provoace un atac cu arme chimice în regiunea Donbas, cu scopul de a discredita armata ucraineană.

Potrivit acestuia, Federația Rusă intenționează să provoace atacurile cu arme chimice în regiunile separatiste din Donbas pentru a discredita Ucraina pe plan internațional conform presei ucrainiene.

"În prezent, serviciile de informații militare [ucrainene] au identificat o serie de semne care indică faptul că Rusia pregătește un act subversiv  terorist  în care să utilizeze  substanțe chimice toxice … La mijlocul lunii decembrie, un grup de specialiști ruși în chimie, substanțe militare și toxice au ajuns în Donbas. Din acest grup făceau parte agenți ai serviciilor speciale rusești și agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a declarat reprezentantul departamentului de informații al Departamentului Apărării al Ucrainei, Vadym Skybytsky, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc la  Kiev, sâmbătă, 29 decembrie.

Skybytsky a spus că separatiștii pro-ruși din Donbas se pregătesc pentru operațiuni în condiții de contaminare chimică. Îmbrăcămintea de protecție chimică și echipamentul de protecție fiind  importate din Rusia.

"În același timp, serviciile speciale rusești se bazează de o manieră cinică pe un număr mare de victime civile, ceea ce va asigura un anumit răspuns și atenție din partea comunității internaționale", a spus Skybytsky, adăugând că dezastrul va fi prezentat de propagandiștii ruși ca o acțiune a forțelor armate ucrainene împotriva locuitorilor din Donbas.

Rusia încearcă să utilizeze întregul său arsenal de informații și propagandă politică pentru a discredita Ucraina în fața comunității internaționale, a declarat Skybytsky.

El a spus că o manevră similară de comunicare a fost utilizată de Rusia înaintea unui atac chimic în zona Alepp din Siria.

Oficialul ucrainean nu a oferit nici o dovadă însă în susținerea acestor informații.

Luptele dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii din regiunile de la estul Ucrainei din Donetsk și Luhansk au cauzat moartea a peste 10.000 de persoane începând cu luna aprilie aprilie 2014.