Statele occidentale, coordonate de SUA, sunt găsite principalele responsabile de criza profundă economică pe care o traversează Ucraina, ministrul de externe rus afirmând că “întreaga lume se află în sfera de influenţă a Statelor Unite”. Oficialul a mai adăugat că “timp de mai mulţi ani Kievul a fost forţat să facă o alegere falsă de tipul – ori eşti cu noi, ori împotriva noastră. Kievul a fost pus să aleagă între dezvoltarea cooperării cu estul sau cu Occidentul, care a produs, în cele din urmă, prăbuşirea statalităţii ucrainene. Rezultatul este o pierdere de facto a independenţei. Oamenii suferă, economia ţării este în colaps, deşi avea perspectiva să devină una dintre cele mai puternice şi stabile economii din Europa”.  

Oficialul rus a explicat că intensificarea tensiunilor din relaţiile internaţionale reprezintă efectul acţionilor SUA şi ale aliaţilor săi. ”Nu este nimic pro-Ucraina în politica Occidentului. Totul este împotriva Rusiei. Vedem că pentru Statele Unite şi pentru o parte a aliaţilor săi toate discuţiile despre crearea unui spaţiu de pace, securitate şi stabilitate în regiunea euro-atlantică reprezintă o muşamalizare a practicii arhaice de a acapara teritorii geopolitice, de a se extinde către Est. Toate aceste abordări au fost puse în aplicare prin extinderea NATO şi prin implementarea Parteneriatului Estic al UE”, a adăugat Lavrov.

”Evident, situaţia în lume devine, din păcate, tot mai tensionată şi mai puţin previzibilă. Noi am afirmat în repetate rânduri că această stare de lucruri este în primul rând rezultatul acţiunilor unilaterale neîncetate din partea SUA şi a unor state occidentale pe care acestea şi le-au subordonat”, a mai spus Lavrov.