Evenimentul Zilei > Actualitate > Uber trebuie să despăgubească o nevăzătoare. Femeie primește 1,1 milioane de dolari
Uber trebuie să despăgubească o nevăzătoare. Femeie primește 1,1 milioane de dolari

Uber trebuie să despăgubească o nevăzătoare. Femeie primește 1,1 milioane de dolari

Compania de ride-sharing Uber a fost obligată să plătească o despăgubire uriașă unei femei nevăzătoare din San Francisco.

Compania de ride-sharing Uber a fost obligată să plătească despăgubiri de 1,1 milioane de dolari unei femei nevăzătoare din San Francisco.

Șoferii au refuzat de 14 ori să transporte femeia alături de câinele ei călăuzitor

Motivul este refuzul șoferilor Uber de a transporta femeia alături de câinele său călăuzitor, informează The Guardian, citată de Libertatea. Judecătorii au respins poziția companiei, care a susținut în instanță că nu poate fi responsabilă de comportamentul șoferilor. Aceștia au statutul de contractori, mai scrie The Guardian, care preia Business Insider.

Lisa Irving este nevăzătoare și folosește un câine călăuzitor. În 2018, Lisa a depus o plângere împotriva Uber, acuzând că i s-a refuzat călătoria sau că a fost hărțuită de șoferii companiei, care nu voiau s-o transporte cu câinele său.

În consecință, ea a întârziat la serviciu și a fost concediată. De două ori a fost agresată verbal, mai susține femeia. Comportamentul nepotrivit al șoferilor a continuat, cu toate că Lisa Irving a făcut plângere la Uber. Avocata femeii a confirmat în fața judecătorilor că Lisa a fost discriminată, deși nevăzătorii ar fi trebuit să fie printre beneficiarii „revoluției ride-sharing”.

Cum au demontat judecătorii argumentele gigantului din SUA

Compania Uber a declarat însă că nu face discriminări și că este atentă la nevoile nevăzătorilor. Totuși, judecătorii susțin că gigantul american își învață șoferii să găsească motive aparent nediscriminatorii pentru a refuza cursele.

Legislația americană interzice transportatorilor să le refuze cursele celor care folosesc câini pe post de ghid. Judecătorii au stabilit însă că Uber a încălcat legea respectivă, respectiv „supravegherea contractuală a șoferilor” și „eșecul în a preveni discriminarea prin instruirea corespunzătoare a lucrătorilor săi”, mai arată sursa citată. Compania trebuie să-i achite acum Lisei Irving 1,1 milioane de dolari ca despăgubiri

Citește și Atenție! Cum sunt păcăliți utilizatorii aplicațiilor ridesharing. Plătești în plus