Evenimentul Zilei > Actualitate > TVR în prag de colaps?
TVR în prag de colaps?

TVR în prag de colaps?

Măsurile manageriale ale lui Stelian Tănase pentru redresarea televiziunii publice se lasă așteptate. Desființarea TVR News, TVR3, TVR HD nu ar salva banii televiziunii.

Ales în urmă cu două zile preşedinte-director general al TVR, după câteva luni de interimat, Stelian Tănase a dat primul său interviu. Deși toată lumea se aștepta la proiecte manageriale pentru redresarea televiziunii publice și atragerea publicului spre TVR, Stelian Tănase a vorbit într-un interviu despre desființarea TVR News și a altor câteva canale. La TVR, angajații sunt convinși că haosul, criza și lipsa de performanţă vor continua.

„Legea 41 prevede doar patru canale, 1, 2, TVR Internaţional şi staţiile locale. Restul sunt în afara legii. Luăm în calcul să revenim la cadrul legal, aşa cum a fost el desenat de Parlament, în 1994. Despre TVR News nu se spune nimic, despre TVR 3 nu se spune nimic, despre TVR HD şi TVR Moldova nu se spune nimic şi legea-i lege. Dar sunt discuţii între noi, nu s-a luat nicio decizie”, a declarat Stelian Tănase.

Surse din TVR spun însă că TVR nu va face economii subs tanțiale prin renun țarea la TVR News, TVR 3 sau TVR HD. „TVR 3 este important pentru stațiile regionale, care se văd în teritoriu, iar 90% din programul TVR 3 este generat de stațiile regionale”, a spus un angajat al televiziunii publice. „La TVR 3 lucrează cel mult șase oameni, în timp ce TVR Internațional are o redacție de peste 100 de salariați, iar 70% din emisiuni sunt preluări”.

Și pentru TVR HD sunt doar trei angajați, iar TVR News folosește redactorii din Departamentul de Știri. Pentru aceste canale costurile nu sunt ridicate. „Costurile ridicate apar la orele suplimentare ce se întâlnesc la departamentele de Știri și Sport”, a mai spus sursa citată.

În urmă cu un an, Claudiu Săftoiu anunța schimbarea denumirii canalului de ştiri TVR Info în TVR News și parteneriatul cu Euronews – una dintre cele mai importante televiziuni de ştiri din Europa. Audiențele însă au fost un dezastru.

„Cred că Stelian Tănase va fi doctorul legist care va constata decesul Televiziunii Române. Pierderile nu sunt la TVR 3, TVR News sau TVR HD. Acum, TVR este într-o criză acută de timp. În ultimii ani, s-au perindat numai ageamii la conducerea TVR, oameni care au urmat doar interesele politice”, a subliniat Valentin Nicolau, fost președinte al TVR.