Donald Tusk, 2018, Bulgaria

„Țară dragă, cât de frumoasă ești, cât de minunat este cerul tău albastru”. Cu acest citat din partea patriarhului literaturii bulgare Ivan Vazov, vorbind limba bulgară, președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, s-a adresat oaspeților Teatrul Național Ivan Vazov în cadrul ceremoniei care a marcat începutul oficial al președinției bulgare a Consiliului UE. 

„În calitate de președinte al Consiliului European și în calitate de polonez, înțeleg cât de multă putere și determinare costă țara dumneavoastră acest succes european. Nimeni nu v-a dat nimic gratuit. Sunteți singurii creatorii ai acestor „noi frumuseți inovatoare”, a continuat Tusk în bulgară. Este bine că una dintre prioritățile Președinției bulgare sunt Balcanii de Vest, a spus Tusk. Potrivit lui, istoria Balcanilor a fost mai dramatică și mai interesantă decât „Game of Thrones”. 

Potrivit lui, oamenii din regiune merită stabilitatea, securitatea și prosperitatea. Cine, dacă nu descendenții lui Spartak, sunt cei care au realizat acest lucru. Nu ați pierdut niciodată un drapel de luptă și cred că președinția dvs. va fi la fel de eficientă și pentru UE, așa cum Hristo Stoichkov a fost pentru Cupa Mondială acum un sfert de secol, a adăugat Tusk, conform bnr.bg.

Joi seară, Donald Tusk a ținut un discurs asemănător în cadrul ceremoniei de preluare a președinției Consiliului UE de către România.

În discurs, Tusc a adus elogii la adresa României și a unor personalități din România și a citat oameni de cultură români. La finalul discursului, publicul a apaludat cu mult entuziasm.

Printre oamenii de cultură citați de Donald Tusk s-au numărat și din Emil Cioran, Nichita Stănescu și Andrei Pleşu. Oficialul european a amintit și de marile performanțe ale sportului românesc, de la Nadia Comăneci la câștigarea Cupei Campionilor de către Steaua București.