Editura Evenimentul si Capital

Turnul BABEL, marea ÎNCERCARE a OMULUI de accede în Rai fără voia lui DUMNEZEU

Autor: | | 1 Comentarii | 4595 Vizualizari

Urmașii lui Noe uitaseră ce-i datorau lui Dumnezeu și au căzut din nou în păcat, plini de trufie. Ei s-au gândit să recucerească paradisul pierdut, construind de capul lor un turn care să ajungă la cer.

Din “Facerea”

Iată cum este spusă povestea care vorbește de Turnul Babel în Vechiul Testament: "În vremea aceea era în tot pământul o singură limbă și un singur grai la toți. Purcezând de la răsarit, oamenii au găsit în țara Senaar un șes și au descălecat acolo. Apoi au zis unul către altul: "Haidem să facem cărămizi și să le ardem cu foc!" Și au folosit cărămidă în loc de piatră, iar smoală în loc de var. Și au zis iarăși: "Haidem să ne facem un oraș și un turn al carui vârf să ajungă la cer și să ne facem faimă înainte de a ne împrăștia pe fața a tot pământul!".

Atunci S-a pogorât Domnul să vadă cetatea și turnul pe care-l zideau fiii oamenilor. Și a zis Domnul: "Iată, toți sunt de un neam și o limbă au și iată ce s-au apucat să facă și nu se vor opri de la ceea ce și-au pus în gând să facă. Haidem, dar, să Ne pogorâm și să amestecăm limbile lor, ca să nu se mai înțeleage unul cu altul.

Și i-a împrăștiat Domnul de acolo în tot pământul și au încetat de a mai zidi cetatea și turnul. De aceea s-a numit cetatea aceea Babilon, pentru că acolo a amestecat Domnul limbile a tot pământul și de acolo i-a împrăștiat Domnul pe toată fața pământului." (Facerea 11, 1-9).

De atunci "ca la turnul Babel" este sinonim cu o amestecatură de lucruri sau de idei, o întreprindere sortită eșecului, o reuniune haotică, unde toți vorbesc fără să se poată înțelege. Cuvântul "babel" provine de la akkadianul "bab-ilim", care înseamnă "poarta spre Dumnezeu". De asemenea, "babel" se mai poate traduce prin "confuzie" și "amestecare".

Ce ne transmit tăblițele babiloniene

Mai multe texte babiloniene descriu vremurile biblice. Acestea, scrise cu ajutorul unui alfabet alcătuit din 107 cuneiforme şi inscripţionate pe tăbliţe de piatră, au fost descoperite în colecţia milionarului norvegian Martin Schoyen. Scrierile, datând de peste 2.500 de ani, vorbesc despre fapte de război, tehnici de construire a ziguratelor (structură înaltă în formă de piramidă în Mesopotamia), dar și obiceiurile oamenilor.

O tăbliță conține un discurs al regelui Nabucodonosor al II‑lea, stăpânitorul Babilonului, care, acum 2.500 de ani, a construit un zigurat uriaş în Mesopotamia, dedicat zeului Marduk.

Piramida lui Nabucodonosor

Una dintre ipotezele oamenilor de știință susține că piramida lui Nabucodonosor al II-lea a inspirat pasajul biblic despre Turnul Babel. Regele povesteşte cum a adunat oameni din întreaga lume pentru a construi turnul dedicat lui Marduk şi un altul mai mic în oraşul Borsippa.

„Am adunat oameni din ţările de pretutindeni, am făcut apel la toţi regii care au fost făcuţi stăpâni peste popoarele lumii ocrotite de Marduk. Întâi, am construit structura turnului cu bitum şi cărămidă, iar când l-am terminat, era strălucitor ca Soarele de pe cer", arată inscripţia de pe tăbliţa de piatră, tradusă de profesorul Andrew George, de la Universitatea din Londra.

"Am descoperit în premieră o ilustraţie a Templului contemporană cu regele Nabucodonosor. Lucrările de restaurare şi înălţare a Turnului, reprezentate în gravură, alături de iscripţii şi descrieri, duc la identificarea sigură a Turnului Babel", anunța conducerea Colecţiei Schoyen pe propriul website.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: babel, om, turnStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI