Forţele turce de securitate au declanşat luni, la cererea Parchetului din Ankara, două operaţiuni pentru reţinerea a 110 persoane, dintre care 101 militari, pentru presupuse legături cu tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Procurorul-şef a ordonat, într-o primă operaţiune, arestarea a 101 militari, între care un maior, trei căpitani, 43 de locotenenţi şi 50 de sergenţi.

Militarii în cauză sunt suspectați că au avut legături cu reţeaua clericului Fethullah Gulen, pe care Ankara îl învinuieşte pentru lovitura de stat.

Alți nouă angajați ai Ministerului Sănătăţii au ajuns și ei după gratii, procurorii dispunând reţinerea lor pentru aceleaşi învinuiri.

Gulen a fost până în 2013 un aliat apropiat al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), de guvernământ, al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002.

De la tentativa de lovitură de stat, peste 8.500 de membri ai Forţelor Armate, între care 150 de generali, au fost concediaţi pentru presupuse legături cu Gulen, iar majoritatea dintre aceştia au fost sau sunt inculpaţi.