Evenimentul Zilei > International > Turcia ridică glasul la UE: Bruxelles-ul duce o campanie murdară împotriva noastră
Turcia ridică glasul la UE: Bruxelles-ul duce o campanie murdară împotriva noastră

Turcia ridică glasul la UE: Bruxelles-ul duce o campanie murdară împotriva noastră

Premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat astăzi Uniunea Europeană că a început o “campanie murdară” împotriva Turciei, după ce Bruxellesul a criticat arestarea unor opozanţi ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, printre care și un grup de jurnaliști, relatează AFP.

Vorbind la Ankara cu ocazia unui congres al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea islamo-conservatoare aflată la putere, Davutoglu a denunţat un comunicat al Uniunii Europene care, potrivit lui, “a declanşat o campanie murdară la adresa guvernului nostru”. UE efectuează “o campanie de defăimare împotriva guvernului şi ţării noastre”, a adăugat el.

Înalţi responsabili ai Uniunii Europene au denunţat în urmă cu o săptămână raidurile realizate de poliţia turcă, ce au vizat în principal jurnalişti, apreciind că acestea au fost contrare “valorilor europene” pe care Turcia, care aspiră la accederea în familia europeană, ar fi trebuit să le respecte.

Marţi, UE şi-a înăsprit retorica la adresa Turciei, reproşându-i acesteia atingeri aduse libertăţii presei şi amintindu-i că progresele în negocierile în vederea aderării sale depind de respectarea regulilor democratice. Situaţia s-a tensionat între Ankara şi Bruxelles după arestarea, duminica trecută, a cel puţin 27 de persoane, în special ziarişti, în cadrul unor operaţiuni ale poliţiei antiteroriste turce în 13 oraşe din ţară, amintește agenția franceză, preluată de Agerpres.

Pe de altă parte, justiţia turcă a emis vineri un mandat de arestare pe numele imamului Fethullah Gulen, adversar al preşedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, exilat în SUA din 1999.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News