Evenimentul Zilei > International > TURCIA: Opoziţia prokurdă, dispusă la o COALIȚIE guvernamentală, dar FĂRĂ AKP
TURCIA: Opoziţia prokurdă, dispusă la o COALIȚIE guvernamentală, dar FĂRĂ AKP

TURCIA: Opoziţia prokurdă, dispusă la o COALIȚIE guvernamentală, dar FĂRĂ AKP

Partidul Democrat al Poporului din Turcia (HDP, prokurd) este deschis tuturor opţiunilor pentru un guvern de coaliţie, cu excepţia celei cu actuala formaţiune politică de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, ar trebui să rămână în limitele sale constituţionale, au spus liderii HDP, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

HDP este un mare câştigător al alegerilor naţionale care au avut loc duminică în Turcia, depăşind pragul de 10% din voturi, intrând astfel, pentru prima dată, în Parlamentul ţării şi contribuind la pierderea de către AKP, fondat de Erdogan, a majorităţii sale absolute în Legislativ pe care a deţinut-o timp de peste un deceniu.

Rezultatul alegerilor a lăsat AKP să caute un partener de coaliţie sau să se confrunte cu perspectiva de a guverna singur cu un cabinet minoritar. Dacă nici una din cele două opţiuni nu va fi posibilă, atunci Turcia s-ar putea confrunta cu alegeri anticipate.

„Împingerea Turciei în dezbateri pe tema alegerilor anticipate imediat nu va ajuta. Credem că Turcia trebuie să-şi continue drumul formând o coaliţie'', a declarat presei la Ankara Selahattin Demirtas, copreşedinte al HDP.

Demirtas a afirmat, de asemenea, că liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, aflat în închisoare, este gata să facă apel la dezarmare şi că ar trebui accelerat procesul de pace cu partidul său.

HDP, ai cărui reprezentanţi l-au vizitat pe Ocalan pe insula-închisoare Imrali, în cadrul eforturilor de pace lansate de către Erdogan, şi care a câştigat aproape toate mandatele în sud-estul ţării cu populaţie în majoritate kurdă, a precizat că va cere să facă o altă vizită în următoarele zile.

Erdogan a lansat procesul de pace cu Ocalan în octombrie 2012, pentru a pune capăt unui conflict de trei decenii, ce a provocat peste 40.000 de morţi. De atunci, kurzii l-au acuzat pe Erdogan că dă înapoi în procesul de pace, care stagnează de luni de zile.

HDP este esenţial pentru convorbiri, care au atras, de asemenea, critici puternice din partea naţionaliştilor turc

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.