Turcia, mai departe de aderarea la UE

Turcia, mai departe de aderarea la UE

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au făcut luni seara o concesie Parisului, eliminând din documentul privind strategia de extindere a blocului comunitar cuvintele „acces“ şi „membru“ în privinţa Turciei, informează AFP şi Reuters.

La insistenţele Franţei, al cărei preşedinte Nicolas Sarkozy se opune deschis integrării europene a Turciei, preşedinţia portugheză a UE a eliminat cuvintele „acces“ sau „membru“, denumind întâlnirile regulate dintre oficialii UE şi cei de la Ankara „conferinţe interguvernamentale“ în loc de „conferinţe de aderare“, ca până acum.

Marea Britanie, Suedia şi alte ţări care sprijină aderarea Turciei, au cedat pretenţiilor lingvistice ale Parisului, dar au cerut reînnoirea tratativelor de aderare cu Turcia, dacă Ankara întruneşte toate criteriile.

Victoria simbolică a Franţei a generat imediat reacţii dure din partea Ankarei. „Suntem dezamăgiţi şi sătui de aşteptare. UE a pierdut interesul pentru Turcia“, a spus Vulkan Bozkir, ambasadorul Turciei la UE, subliniind că, din cauza amânărilor repetate, opinia publică din ţara sa nu mai ia în considerare criticile şi impulsurile spre reformă ale UE deoarece se îndoieşte de voinţa UE de a accepta Turcia ca stat membru.

Ne puteți urmări și pe Google News