Partidul AKP al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a inițiat un proiect legislativ care permite eliberarea temporară din închisoare a circa 45.000 de deţinuţi. Măsura este gândită pentru a evita răspândirea coronavirusului în închisorile turcești care sunt foarte aglomerate.

Închisorile turcești sunt renumite pentru numărul foarte mare de deținuți, aici fiind închiși în jur de 300.000 de deținuți.

Guvernul turc lucrează la o reformă care vizează relaxarea presiunii asupra sistemului, mai ales că asociațiile pentru apărarea drepturilor omului avertizează că numărul contaminărilor ar putea crește rapid în sistemul penitenciar.

Propunerea de eliberare a deținuților survine în contextul în care numărul persoanelor contaminate cu coronavirus a ajuns la 10.872, pe 29 martie, în mai puţin de trei săptămâni de la primul caz, iar cel al deceselor la 168.

Potrivit propunerii, sunt eligibili pentru eliberare acei deținuți care au executat jumătate din durata pedepsei. Vor fi însă excluşi condamnaţii pentru terorism, infracţiuni legate de droguri, infracţiuni de natură sexuală, crime, violenţă împotriva femeilor. Cei eliberaţi temporar vor fi transferaţi din regim deschis în arest la domiciliu.

Dezbaterea va începe săptămâna viitoare în parlament, unde AKP şi aliatul său naţionalist MHP, împreună cu care a pregătit proiectul, deţin o majoritatea.