Pare că totul se învârte în jurul ministrului Justiției. Destinul lui Liviu Dragnea și a lui Darius Vâlcov, soarta OUG pe tema codurilor penale, iar mai nou și scorul PSD la alegerile europarlamentare. Azi se va lua o decizie în privința sa. O reacție târzie și contraproductivă deja. Pentru că Tudorel Toader poate deveni simbolul neputinței și amatoerismului care a dominat politica de cadre la nivel guvernamental a partidului de guvernământ. Avertismentul a fost extrem de clar și a fost dat PSD, chiar de către ministrul Justiției.

Acesta a spus ieri: „Nu vreau să vă răspund de mii de ori la întrebare, pare aşa un exerciţiu să vedeţi dacă ţin minte ce am răspuns anterior. (…) Mâine voi fi ministru, am spus de o mie de ori, până în momentul în care în Monitorul Oficial apare decizia”.

Întrebat dacă va ține cont de decizia PSD, Tudorel Toader a adăugat: „Voi ţine cont de decizia producătoare de efecte juridice, de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial. Eu plec de la minister când văd în Monitorul Oficial. Chiar şi de-ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare, deci reperul fix, obiectiv şi juridic este Monitorul Oficial, când apare se eliberează din funcţie X şi se numeşte cutare”.

Mai trebuie tradusă declarația sa?

Decizia producătoare de efecte juridice este decretul de revocare din funcție este emis de premierul Viorica Dăncilă și trebuie semnat de președintele Klaus Iohannis. Am mari îndoieli, ca să nu zic informații, că Viorica Dăncilă va face acest gest. După cum sunt convins că Klaus Iohannis se va juca din nou cu nervii social-democrați și va amâna semnarea lui. Ceea ce va avea dublu efect: va provoca o criză internă gravă în PSD și va aduce din nou mingea în terenul Președintelui. 

Ca să nu-l mai pun la socoteală și pe Tăriceanu care a spus aseară:  „Astăzi, Tudorel Toader pare să nemulțumească pe toată lumea. Dacă va fi o decizie la nivelul primului ministru, la nivelul CEx al PSD, nu știu. Mâine se va discuta cel mai probabil moțiunea simplă depusă de opoziție pe justiție. Eu n-am să votez niciodată un demers împotriva unui membru al Guvernului pe care și noi îl susținem. 

Nu cred că Tudorel Toader nu a făcut treabă, poate nu a făcut destul după unii. Întotdeauna dacă vrei să-i găsești unuia bube în cap, îi poți găsi. Cred că această moțiune pică prost, pentru că nu aș vrea prin votul nostru să le dăm satisfacție celor de la opoziție”, a subliniat liderul ALDE.

Pe scurt, o decizie CEx împotriva lui Toader va mulțumi câțiva lideri PSD, va crea o (nouă) criză politică internă în partid, îl va pune pe Iohannis în postura de actor important și va slăbi legăturile cu ALDE. Iar scorul de la europarlamentare se va mai micșora cu 2-3 procente.

Un rezultat al politicii ezitante dusă de Liviu Dragnea care a ratat toate ocaziile favorabile pe care le-a avut. Acum i-au mai rămas doar câteva nefavorabile. Nu vrea să le rateze nici pe astea!