Evenimentul Zilei > Actualitate > Tuburi imense de plasmă plutesc deasupra Pământului VIDEO
Tuburi imense de plasmă plutesc deasupra Pământului VIDEO

Tuburi imense de plasmă plutesc deasupra Pământului VIDEO

Astronomii au reuşit să surprindă, în premieră, imagini care demonstrează existenţa unor structuri tubulare de plasme în straturile magnetosferei care înconjoară Pământul

”De peste 60 de ani, oamenii de ştiinţă au speculat că aceste structuri există, însă abia acum am reuşit să le surprindem în imagini pentru prima dată şi să furnizăm dovezi vizuale că acestea chiar sunt acolo”, a precizat Cleo Loi, de la centrul CAASTRO. Studentă a Şcolii de Fizică din cadrul Universităţii din Sydney, Loi este principala autoare a acestei cercetări, relatează descoperă.ro.

”Descoperirea acestor structuri este importantă deoarece ele cauzează distorsiuni nedorite ale semnalului care ar putea afecta, spre exemplu, sistemele civile sau militare de navigaţie pe bază de sateliţi. Prin urmare, trebuie să le înţelegem”, a arătat tânăra.

Regiunea spaţială din jurul Terrei ocupată de câmpul său magnetic, regiune numită magnetosferă, conţine plasmă creată ca urmare a ionizării atmosferei de către lumina Soarelui.

Stratul interior al magnetosferei se numeşte ionosferă, iar deasupra sa este plasmosfera, centura de plasmă a Pământului. Aici se află o varietate de structuri cu forme ciudate, inclusiv tuburi de plasmă.

”Am măsurat poziţia lor ca fiind la circa 600 de kilometri de pământ, în partea superioară a ionosferei şi par a se continua în sus, în plasmosferă. Cam pe aici se termină atmosfera neutră şi se face tranziţia către plasma din spaţiu”, a explicat Loi.

Folosind un telescop radio din deşertul australian, Loi a descoperit că poate cartografia regiuni ample ale cerului, iar cu ajutorul capabilităţilor rapide ale telescopului, poate crea un film, captând mişcările plasmei în timp real.