Evenimentul Zilei > International > Trump va părăsi Washingtonul înainte de învestitura lui Biden
Trump va părăsi Washingtonul înainte de învestitura lui Biden

Trump va părăsi Washingtonul înainte de învestitura lui Biden

Președintele SUA în exercițiu, Donald Trump, va părăsi Washingtonul în zorii zilei de miercuri, 20 ianuarie, cu câteva ore înainte de preluarea conducerii de către succesorului său democrat Joe Biden, pe care refuză să-l felicite și să-i pronunțe numele.

Trump va părăsi Washingtonul înainte de învestitura lui Biden. Evident, Trump este dornic să nu părăsească capitala federală americană ca fost președinte.

Fostul om de afaceri, sensibil la imagine, va veni în Florida, la luxosul său club din Mar-a-Lago, înainte de sfârșitul mandatului său. Unde intenționează să se instaleze, după ce va părăsi Washingtonul.

După o plecare cu elicopterul din grădinile Casei Albe, el va zbura de la baza militară Andrews (Maryland) pentru ultimul său zbor la bordul Air Force One.

Washington a devenit un oraș de nerecunoscut. Seamănă mai mult cu o tabără militară, după violențele de la Capitoliu, scrie Boursorama.

Totuși, continuă pregătirile pentru depunerea jurământului lui Joe Biden, care va deveni, la 20 ianuarie, cel de-al 46-lea președinte din istoria SUA.

Lady Gaga, „marea mea prietenă”, la învestitură

Echipa lui Biden oferă noi detalii. Lady Gaga, pe care Joe Biden o numește „marea mea prietenă”, va cânta imnul național american.

Dar petrecerea va avea un gust special amar acesta. „National Mall”, imensa esplanadă de la poalele Capitoliului , va fi închisă publicului.

Doar persoanele acreditate pe sprânceană vor putea intra în zona în care, în mod tradițional, susținătorii președintelui ales se adună cu sutele de mii.

De la violențele asupra clădirii Capitoliului, capitala Washington, a fost pusă sub supraveghere atentă.

Capitala federală este străbătută de forțele de ordine. Și ele sprijinite de mii de soldați.

Echipa lui Joe Biden și primarul din Washington, Muriel Bowser, le-au cerut americanilor să evite centrul Washingtonului. Și să urmărească învestitura lui Biden online sau la televizor.

Trump va părăsi Washingtonul înainte de învestitura lui Biden

În contrast puternic cu un Donald Trump lipsit de contul său de Twitter și care trăiește izolat în Casa Albă, vicepreședintele Mike Pence apare în fiecare zi ca omul rămas la comandă.

Joi, el a felicitat-o pe succesoarea sa, Kamala Harris. A fost primul lor schimb verbal de la dezbaterea electorală din toamnă.

De asemenea, Pence a planificat să participe la ceremonia de învestitură a lui Biden. La fel ca foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton.

După ceremonie, Joe Biden se va deplasa cu ei la Cimitirul Național Arlington pentru a depune o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut. Și a face un apel la unitate.

Donald Trump este primul președinte care nu participă la învestitura succesorului său, încălcând o tradiție de mai bine de 150 de ani.

Trump a refuzat să-și admită înfrângerea în alegerile din 3 noiembrie. După luni de zile, a promis în final o tranziție lină. Dar nu l-a felicitat niciodată pe Joe Biden.

Între timp, Casa Albă se golește cu viteză mare. Un număr de consilieri părăsind deja sediul, luând documente și suveniruri.

Fotografiile lui Donald Trump călătorind în Statele Unite sau în întreaga lume, atârnate pe pereții celebrei aripi de vest, nu mai sunt acolo.

Pe pereții mari, goi, rămân doar câteva cârlige, în așteptarea fotografiilor lui Joe Biden.