După moartea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Forței al-Qods al Gardienilor Revoluției, și a numărului doi din coaliția Hachd al Chaabi, Abu Mehdi al-Mouhandis, televiziunea publică irkiană a afirmat că un nou raid american a fost făcut împotriva unei miliții șiite în apropierea zonei Taji, la nord de Bagdad.

Ulterior, mass-media americană a informat că raidul l-a vizat pe Shebl al-Zaidi, liderul „Brigăzii Ali”, un grup armat șiit afiliat la Hachd al-Chaabi. Aceștia din urmă au susținut că raidul a lovit un convoi medical și nu combatanți.

Colonelul Myles B. Caggins, purtătorul de cuvânt al operațiunii Inherent Resolve, adică Coaliția anti-jihadistă condusă de SUA, a negat implicarea forțelor americane în raidurile din apropierea taberei Taji.

Situată la aproximativ douăzeci de kilometri nord de Bagdad, tabăra Taji adăpostește o parte a soldaților coaliției însărcinate cu instruirea și supravegherea forțelor de securitate irakiene.

Comandantul irakian al operațiunilor comune a dezmințit un atac aerian contra unui convoi medical al Hachd al-Chaabi, făcând un apel la „precizie în difuzarea și publicarea informațiilor”.

Oricum,  în timp ce Iranul și milițiile irakiene pe care le susține au promis să răzbune moartea generalului Soleimani, comandamentul operațiunii Inherent Resolve a decis suspendarea pregătirii și încadrării forțelor de securitate irakiene în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, informează Zone Militaire.

Această informație a fost anunțată indirect de către statul major german, prin vocea generalului Erich Pfeffer, comandantul operațiunilor Bundeswehr-ului, care a informat că generalul american Pat White, care conduce operațiunea Inherent Resolve, a decis să crească „nivelul de protecție al forțelor deplasate în Irak”, în cadrul Coaliției antijihadiste.

„Astfel, instruirea forțelor de securitate irakiene și a forțelor armate irakiene din întreaga țară este suspendată temporar”, a declarat generalul american. Această „directivă este obligatorie pentru toate țările partenere implicate în operațiunea Inherent Resolve în zonele de instruire din Irak”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Statele Unite își vor consolida și prezența militară în Orientul Mijlociu. După atacul ambasadei americane la Bagdad, Washingtonul a decis să trimită în Kuweit un eșalon de urgență al Armatei SUA (Immediate Response Force) format din 750 de parașutiști.

După moartea generalului Soleimani, Pentagonul se pregătește să trimită între 3000 și 3500 de militari, unitate ce va fi „ dislocată în Kuweit, o măsură adecvată și preventivă ca răspuns la nivelul crescut de amenințare împotriva forțelor și instalațiilor americane”, a declarat un purtător de cuvânt.