Trump a făcut aceste declaraţii în California, după ce a evaluat prima secţiune completă a zidului de la graniţa cu Mexicul.

„Aceasta este noua noastră declaraţie: sistemul este plin, nu vă mai putem primi. Fie că este vorba de azil, fie că este orice altceva vreţi – este imigraţie ilegală. Nu vă mai putem primi. Ţara noastră este plină, nu vă mai putem primi, îmi pare rău, acest lucru nu se poate întâmpla. Aşa că întoarceţi-vă, aceasta este situaţia”, a spus Trump.

În cursul acestei săptămâni, preşedintele a ameninţat că va închide întreaga graniţă de sud a ţării, însă a cedat, ca urmare a preocupărilor privind efectul dezastruos al unei asemenea măsuri pentru economie.

La jumătatea lunii februarie, Donald Trump declara că SUA se confruntă  „cu o invazie asupra ţării noastre, cu droguri, traficanţi de persoane, tot felul de infractori şi grupuri criminale. Este inacceptabil, nu avem control asupra frontierei. Vom aborda această criză de securitate naţională la frontiera sudică, vom face acest lucru, într-un mod sau în altul trebuie să îl facem. Ştie toată lumea că zidurile sunt eficiente”.

Donald Trump a semnalat în mai multe rânduri că ar putea decreta starea de urgenţă la frontieră pentru a putea aloca singur fonduri destinate construirii zidului, dar o astfel de situaţie ar fi contestată în instanţe judiciare.

„Voi semna decretul pentru starea de urgenţă naţională, au mai existat de multe ori astfel de hotărâri. Şi alţi preşedinţi au semnat decrete de urgenţă, din 1977. Le oferă putere preşedinţilor şi acest lucru a fost rar o problemă, îl semnează şi nu îi pasă nimănui", a declarat Donald Trump, citat de CNN.

 

Te-ar putea interesa și: