Consilierii Casei Albe spun că Trump va oferi „un mesaj de uniune” pentru Congres, pentru anul care începe, pe baza realizărilor din primul an de mandat, printre care mai multe locuri de muncă pentru lucrătorii negri și hispanici, scrie Washington Times.

„Va vorbi despre unde ne aflăm azi, în privința creșterii economice, o economice care a crescut cu 3% în ultimele trei trimestre”, spune directorul pentru afaceri legislative de la Casa Albă, Marc Short.

„Este acum o economie care are cea mai mică rată a șomajului din ultimii 17 ani, o economie cu cea mai mare rată a șomajului în rândul afro-americanilor și a americanilor hispanici, de când se colectează date statistice”.

Rata șomajului în rândul negrilor a fost de 6,8% în decembrie, cea mai redusă din ultimii 45 de ani. Cel mai mare nivel a fost de 16,5% în 2010.

Un oficial al administrației de la Washington a spus că dicursul lui Trump va fi unul „optimist”. „Este, de asemenea, unificator, în sensul că unește în jurul marilor oportunități pentru toți americanii ca urmare a creșterii economice de anul trecut”, a spus oficialul.

În ciuda acestor trenduri pozitive, democrați importanșu au spus că sunt hotărâși să pună piedici agendei lui Trump, precizează sursa citată. Mulți din ei nici nu sunt dispuși să-l asculte.

Cel puțin patru membri ai comisiei negrilor din Congres, toți democrați din Camera Reprezentanților, plănuiesc să boicoteze discursul președintelui – Cedric Richmond din Louisiana, John Lewis din Georgia, Maxine Waters din California și Frederica Wilson din Florida. Și Pramila Jayapal, deputată democrată din Washington. vrea să lipsească de la discurs, din cauza „rasismului care vine de la Casa Albă”.

„Este clar din reducerea taxelor pentru bogați și tăierea a 13 milioane de dolari de la sănătate, că eșuează în protecția pentru drepturile civile, iar agenda președintelui este doar suferință pentru comunitățile persoanelor de culoare, săraci, femei și imigranți”, a spus Derrick Johnson, președintele NAACP (Asociația Națională pentru Evoluția Persoanelor de Culoare).

În discursul său, președintele urmează să vorbească despre propunerile sale privind imigrația și reconstrucția infrastructurii, ca subiecte pe care republicanii și democrații pot colabora.

Dar democrații critică soluția propusă de Trump care oferă o cale spre cetățenie pentru 1,8 milioane de imigranți ilegali numiți „Visătorii”. Liderul democraților din Cameră, Nancy Pelosi, a spus că propuenrea de a limita „lanțul” migrației și a pune punct loteriei vizelor este „o campanie pentru a face America albă din nou”.

Short a explicat că „democrații continuă să ne acuze că nu vrem să rezolvăm problema Visătorilor, iar noi îi provocăm să nu politizeze acest subiect”.

Consilierii lui Trump spun că acesta va promova un plan de investiții publc-privat în valoare de 1,7 trilioane de dolari, pentru drumuri și poduri. „Președintele va face un apel la democrați, în care va spune că trebuie să ne reconstruim țara și să refacem infrastructura într-un mod bipartizan”, a spus Short la Fox News.

Mulți democrați critică, însă, primul an de mandat al lui Trump, pentru că președintele s-a certat cu oponenți, pe diverse teme, de la restricții de imigrație, la protestele jucătorilor din NFL, etc.