Mesajul respectiv se referea la tulburările de stradă din Minneapolis, după moartea, luni, a lui George Floyd, cetățeanul de culoare asfixiat de un polițist.

Protestele, care au izbucnit marți, cerând inculparea penală a polițiștilor implicați în arestarea lui Floyd, au degenerat în confruntări violente cu poliția, în spargeri de magazine și jafuri, care au culminat joi cu incendierea unei secții de poliție.

Comentând evenimentele, Trump a scris pe Twitter:

„Acești DERBEDEI dezonorează memoria lui George Floid și nu voi permite ca acest lucru să se întâmple. Am vorbit cu guvernatorul Tim Walz (Democrat) și i-am spus că armata este cu totul alături de el. Orice dificultate, și preluăm controlul, dar, când jaful începe, încep și împușcăturile. Mulțumesc.”

Indignat probabil de acel „when tle looting starts, the shooting starts”, Twitter a pus mesajul președintelui sub un avertisment care afirmă: „Acest Tweet încalcă regulile Twitter despre elogierea violenței. Totuși, Twitter a stabilit că poate fi de interes public ca mesajul să rămână accesibil.”

Aceasta înseamnă că mesajul nu a fost eliminat cu totul, ci că, pentru a-l deschide, utilizatorii trebuie să dea clic pe avertisment pentru a arăta că doresc să îl citească. Cu toate acestea, ei nu vor putea comenta, nici da „like”.

Explicându-și acțiunea, Twitter a arătat vineri într-un comunicat publicat pe platforma sa: „Acest mesaj încalcă politicile noastre privind elogierea violenței, pe baza contextului istoric al ultimului său rând, a legăturii sale cu violența și a riscului că poate inspira acțiuni similare astăzi”.

Compania a adăugat: „Am luat măsuri cu scopul de a-i împiedica pe alții să fie inspirați să comită acte de violență, dar am păstrat mesajul pe Twitter, deoarece este important ca publicul să îl poată vedea în continuare, dată fiind relevanța sa pentru teme actuale de importanță publică”.

Twitter și Trump au fost la cuțite de la începutul săptămânii.

Marți, Twitter i-a îndemnat pe utilizatori să verifice faptele dintr-un mesaj al lui Trump, oferind linkuri către articole care îl contraziceau pe acesta. Președintele își exprima convingerea că un vot prin corespondență la prezidențiale ar crea riscul unor mari fraude.

Ironia sorții face însă ca Twitter să confunde votul prin corespondență cu votul pentru cei absenți.

Votul prin corespondență la alegerile prezidențiale programate pentru 3 noiembrie este cerut tot mai insistent de politicienii Democrați, care invocă pericolul de a merge la vot fizic în timp de pandemie.

Trump a replicat furios la avertismentul Twitter față de mesajul său, afirmând că Republicanii se simt cenzurați de rețelele sociale: „Vom introduce reglementări severe sau le vom închide, pentru a nu mai permite ca astfel de lucruri să se mai întâmple”.

Joi, președintele trump a semnat un decret care le dă autorităților de reglementare federale dreptul de a amenda Secțiunea 230 a Communicatios Decency Act – o secțiune a legii care le permite companiilor media sociale permisiunea de a-și modera platformele și le protejează pentru conținutul pe care îl găzduiesc.

Decretul lui Trump amenință să priveze rețelele sociale de acest drept, dacă ele își discriminează utilizatorii prin moderările pe care le fac.