Evenimentul Zilei > International > Trump se gândește să le trântească granița în nas comuniștilor chinezi
Trump se gândește să le trântească granița în nas comuniștilor chinezi

Trump se gândește să le trântească granița în nas comuniștilor chinezi

Președintele american Donald Trump „nu exclude nimic” în ceea ce privește China, a anunțat joi Casa Albă, refuzând totuși să confirme dacă va fi instituită o interdicție de acces pe teritoriul SUA a membrilor Partidului Comunis Chinez.

„Nu exclude nimic în ceea ce privește China”, a declarat Kayleigh McEnany, purtător de cuvânt al Casei Albe, pe fondul unor mari tensiuni între Washington și Beijing, în special cele legate de Hong Kong, dar și pe plan comercial, sau în ce privește agresiunile chineze în Marea Chinei de Sud.

Potrivit unui articol din New York Times, una dintre pistele aflate în studiu la Casa Albă este interzicerea intrării pe teritoriul Statelor Unite a membrilor Partidului Comunist Chinez și a familiilor lor, scrie AFP.

Ziarul american precizează că totuși această măsură nu a fost finalizată și ar putea fi  respinsă în cele din urmă de către Donald Trump, deoarece s-ar lovi de multe obstacole ca să fie aplicată.

New York Times evocă în special constrângerile de ordin practic, dat fiind că Partidul Comunist Chinez are 92 de milioane de membri, la care s-ar adăuga membrii familiilor acestora.

La rândul său, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, s-a limitat să sublinieze că „numeroase idei” se află în studiu,.

Întrebat despre această eventualitate, Hua Chunying, purtător de cuvânt al ministrului chinez de Externe, a calificat ideea interzicerii intrării pe teritoriul SUA ca fiind una „jalnică”.

„Sperăm că Statele Unite nu vor face nimic care să încalce regulile de bază care guvernează relațiile internaționale, a adăugat oficialul chinez.

Ca răspuns la legea draconică a securității naționale, impusă de Beijing în Hong Kong, Donald Trump a anunțat marți că pune capăt regimului preferențial economic acordat de către Statele Unite Hong Kongului, unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii.

”Hong Kong va fi tratat la fel precum China: fără privilegii speciale, fără tratament economic special”, a declarat Donald Trump.

Pe de altă parte, președintele american a promulgat o lege care prevede sancțiuni împotriva responsabililor chinezi care aplică prevederile noii legi a securității naționale pentru a reprima orice fel de disidență.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: