Evenimentul Zilei > International > Trump, recunoscător pentru nominalizarea la Nobel pentru Pace
Trump, recunoscător pentru nominalizarea la Nobel pentru Pace

Trump, recunoscător pentru nominalizarea la Nobel pentru Pace

Liderul de la Casa Albă le-a dat un telefon deputaților din Suedia și Norvegia care l-au propus la prestigioasa distincție anul acesta, asigurându-i de aprecierea sa.

Unul este deputatul creștin-democrat suedez Magnus Iacobsson. Acesta a declarat că se afla cu fiica sa, care ia lecții de echitație, când a fost sunat de președintele american.

„Eram în drum spre echitaţie cu fiica mea când preşedintele Donald Trump m-a sunat şi mi-a mulţumit pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace”, a scris pe Twitter deputatul creştin-democrat suedez Magnus Jacobsson.

„Am avut o bună discuţie despre pacea în Orientul Mijlociu şi în Balcani. Îi urez preşedintelui succes cu procesele de pace”, a adăugat Magnus Jacobsson în mesaj, însoțindu-l de o fotografie cu Donald Trump surâzând la telefon.

Cel de-al doilea deputat este norvegianul Christian Tybring-Gjedde.

El provine dreapta populistă anti-imigraţie (Partidul Progresului), a declarat pentru AFP că a primit la rândul său luni un telefon de la Trump.

„Discuția a fost doar pentru a-mi mulţumi pentru nominalizare”, a spus Christian Tybring-Gjedde , fără a dori să dezvăluie şi altceva despre conţinutul discuţiei, scrie Agerpres.

„Am fost surprins. Este frumos că a făcut asta. Nu cred că toate lumea face la fel. Este foarte drăguţ”, a adăugat el.

La începutul acestei luni, Tybring-Gjedde şi Jacobsson au anunţat  propus candidatur liderului de la Casa Albă la Premiul Nobel pentru Pace 2020.

Primul a invocat rolul său în acordul de normalizare dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite.

Al doilea eforturile sale de apropiere dintre Serbia şi Kosovo, ale căror relaţii, la peste 20 de ani de la războiul în care s-au confruntat, rămân tensionate.

Donald Trump a salutat de multe ori această nominalizare a sa la Nobel, părând a face din ea un argument electoral înaintea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie unde candidează pentru al doilea mandat.

Pe de altă parte, experţii în Nobel nu cred că miliardarul are şanse să câştige prestigiosul premiul.

De partea sa, Institutul Nobel subliniază că nominalizarea nu are valoare de învestire din partea sa, pentru că mii de persoane, spre exemplu parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, unii profesori universitari, obişnuiesc să înainteze o candidatură.

Ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace în acest an va fi una redusă și fără banchet din cauza pandemiei cu noul coronavirus, a anunțat, marți, directorul Institutului Nobel.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: