Într-o întâlnire prietenească cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Trump a spus că va reduce ajutorul de sute de milioane de dolari pentru palestinieni, până când aceștia vor fi de acord să participe la negocierile de pace mediate de SUA

„Ei ne-au tratat fără respect, acum o săptămânâă, când nu i-au permis marelui nostru vicepreședinte să-i întâlnească”, a spus liderul de la Casa Albă. „Le dăm sute de milioane de dolari”, a adăugat Trump. El a mai spus că acei bani nu vor ajunge la ei, decât dacă ei vor sta la masă și vor negocia pacea”, potrivit The Telegraph. 

Nikki Haley, ambasadorarea SUA la ONU, a susținut declarațiile lui Trump, spunând că SUA „nu vor alerga după lideri palestinieni cărora le lipsește ce este necesar pentru a se ajunge la pace”. 

Halley l-a acuzat pe președintele palestinian că nu are curaj suficient pentru a încheia un acord de pace. „Pentru a avea rezultate istorice, avem nevoie de lideri curajoși”, a spus ea. 

Ambasadorul ONU l-a comparat pe Abbas cu președintele egiptean Anwar Sadat și regele Hussein al Iordaniei, care au negociat tratate cu Israelul. Analiștii au criticat imediat aceste comentarii, pentru că Sadat a fost ucis de militanți islamiști, în mare parte din cauza acordului cu Israelul. 

Palestinienii au susținut că americanii nu mai pot fi considerați mediatori neutri ai păcii în regiune. Președintele Mahmoud Abbas a spus că Autoritatea Palestiniană nu se va întâlni cu administrația americană, până când aceștia nu vor retrage afirmația de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. 

Palestinienii consideră că cel puțin partea de est a orașului este capitala viitorului lor stat, iar anunțul privind Ierusalimul a provocat proteste în stradă și furie diplomatică.