Evenimentul Zilei > International > Trump nu mai vrea să apere Germania
Trump nu mai vrea să apere Germania

Trump nu mai vrea să apere Germania

Armata americană își mută Cartierul General european în Belgia, iar zeci de mii de militari americani vor părăsi Germania,. E ultima mișcare prin care Trump arată că Statele Unite s-au săturat de Germania cancelarului Merkel.

„Statele Unite au decis să retragă 11.900 de militari din Germania pentru a repoziționa o parte a lor în Belgia și în Italia, a anunțat miercuri șeful Pentagonului, Mark Esper.

Washingtonul intenționează de asemenea să repoziționeze forțe în Polonia și în statele Baltice dacă se ajunge la un acord cu aceste țări privind statutul lor, a precizat ministrul american al apărării într-o conferință de presă la Washington.

Dl Esper a dat asigurări că obiectivul este strategic, în special cu titlu de descurajare față de Rusia, dar la doar câteve minute după conferința de presă a șefului Pentagonului, Donald Trump a explicat că această retragere se datorează refuzului Germaniei de “a plăti mai mult”.

“Ne-am săturat să fim fraieri”, a declarat de la Casa Albă președintele american presei. “Ne reducem forțele pentru că ei nu plătesc. E foarte simplu”.

Din cei circa 34.500 de militari desfășurați în prezent în Germania, circa 6.400 vor fi repatriați în Statele Unite, în timp ce ceilalți 5.600 vor fi repoziționați în alte țări ale NATO, a arătat dl Esper.

Circa 2.000 de soldați vor fi repartizați între Italia și Belgia.

Comandamentul militar american în Europa (Eucom), situat în prezent la Stuttgart, se va muta la Mons, în Belgia, unde se află comandamentul NATO, ceea ce îl va scuti pe generalul american care conduce în mod tradițional cele două comandamente de drumurile du-te-vino între cele două țări.

Comandamentul militar american pentru Africa (Africom), care se găsește de asemenea la Stuttgart, s-ar putea muta de asemenea, dar nicio decizie nu a fost încă luată, a precizat șeful Pentagonului.

Cei 2.500 de militari ai US Air Force poziționate la baza Mildenhall, în Regatul Unit, și care ar fi trebuit să se repoziționeze în Germania, vor rămâne în Regatul Unit.

Dl Esper a indicat că primele mișcări ar putea avea loc peste “câteva săptămâni”, dar dl Trump a lăsat să se înțeleagă că planul ar putea fi revizuit. “Dacă încep să-și plătească facturile, mă voi mai gândi”, scrie La Libre Belgique.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: