Evenimentul Zilei > International > „Trump nu i-a dat lui Erdogan undă verde să intre în Turcia!”
„Trump nu i-a dat lui Erdogan undă verde să intre în Turcia!”

„Trump nu i-a dat lui Erdogan undă verde să intre în Turcia!”

Senatorul Republican Rand Paul a explicat de ce îl sprijină pe Donald Trump în decizia de retragere a trupelor americane din Siria.

Președintele Trump s-a confruntat cu critici acerbe pentru retragerea trupelor din Siria deopotrivă din partea opoziției Democrate cât și a propriei sale tabere Republicane.

Prezent la extrem de populara emisiune de radio a lui Glenn Beck, Rand Paul a declarat: „Oamenii trebuie să-și aducă aminte de începuturile războiului din Siria. Timp de ani de zile, Lindsey Graham (senator Republican) și Hillary Clinton au fost ambii de aceeași parte, ambii sprijinindu-i pe sunniții extremiști împotriva lui Assad. Sigur, Assad nu e vreun înger, dar cei mai mulți creștini din țară l-au sprijinit, dat fiind că au fost o minoritate protejată de regimul Assad (și cel al tatălui) de zeci de ani.”

Și Rand Paul a adăugat: „Dacă extremiștii sunniți pe care îi sprijină guvernul nostru ar fi preluat puterea în Siria, mă tem că ideologia lor ar fi fost mai apropiată de cea a ISIS. Deci acolo este o situație foarte ccomplicată.”

Paul a făcut diferența dintre kurzii sirieni și ce irakieni: „Ideologia kurzilor sirieni este socialismul. De fapt, Partidul Muncitorilor Kurzi (PKK) este socialist și terorist în interiorul Turciei. Interesant, kurzii irakieni, care au fost prietenii noștri și au o oarecare autonomie în Irak, nu se înțeleg bine cu kurzii sirieni dar au un acord cu Turcia.”

Și senatorul conservator a adăugat: „Ironia face că, dacă vă pasă atât de mult de soarta kurzilor, s-ar putea ca în 24 de ore să aveți o alianță dintre aceștia și Assad. Și poate că sirienii îi vor putea convinge pe turci că pot să patruleze și singuri în propria lor țară și că nu va exista nici o incursiune kurdă în Turcia. Și poate că se va putea crea astfel un fel de regiune semi-autonomă, care să aducă pacea.”

Paul a afirmat că Trump nu a dat „undă verde” Turciei pentru a invada Siriei. Mai degrabă, a spus senatorul, Erdogan l-a informat pe Trump că va invada Siria orice ar fi, iar președintele american trebuia să decidă dacă este înțelept sau nu să îi lase pe cei 50 sau 100 de militari americani în calea invaziei, prinși între două focuri, între turci și kurzi.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: