Editura Evenimentul si Capital

Cine este românul care a petrecut la vila lui Donald Trump. „Nu am făcut poze cu el. Poate o fi făcut el cu mine”

Președintele Donald Trump semnează decrete în serie
Autor: | | 0 Comentarii | 2166 Vizualizari

Noul președinte american continuă să-și pună în aplicare, în ritm susținut, promisiunile din campania electorală, spre disperarea detractorilor săi, care sperau într-o „înmuiere”, după instalarea sa la Casa Albă

Vom construi acel zid!” anunța miercuri dimineața (ora 4.37) pe Twitter Donald Trump, afirmând că va fi „o zi mare” pentru „securitatea națională”. Potrivit presei americane, este vorba de semnarea mai multor decrete care limitează acordarea de vize și primirea de imigranți, demarând în același timp construcția zidului pe care Trump a promis că-l va ridica la granița Statelor Unite cu Mexicul.

Aceste „executive orders” permit președintelui să se dispenseze de aprobarea Congresului, chiar dacă acesta, teoretic, poate încerca să le „răstoarne”, prin introducerea unei legi de anulare, care, la rândul ei poate fi respinsă de președinte prin veto. Donald Trump a rostit un discurs la Departamentul de Securitate Internă, răspunzător de imigrație, ocazie cu care a semnat decretul de începere a construcției zidului și repararea barierelor care există deja între Statele Unite și Mexic. Ordinul cuprinde și o mărire cu 5.000 de oameni a personalului din vămi și de la protecția frontierelor. De asemenea, decretul reglementează și statutul așanumitelor orașe „sanctuar”, care acum sunt adevărate paradisuri pentru imigrația ilegală și unde legile federale nu operează.

Donald Trump urma să semneze la sfârșitul acestei săptămâni și un decret de interdicție temporară (circa patru luni) de acces în Statele Unite pentru un anumit număr de refugiați, cu excepția minorităților religioase, care fug de persecuții.

Un alt decret vizează interzicerea eliberării de vize de acces în SUA pentru resortisanții care vin din Siria, Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan și Yemen pentru o perioadă de 30 de zile, un răgaz suficient pentru elaborarea unei alte proceduri.

Donald Trump a promis în campania sa electorală că va interzice intrarea musulmanilor în Statele Unite. Ulterior, el și-a nuanțat declarația, dând asigurări că interdicția îi va viza pe cei care provin din țări care au un potențial de amenințare teroristă.

Pe picior de război cu China

Tensiunile dintre administrația Trump și Beijing au crescut și mai mult, după ce, punând capăt ezitărilor din epoca Obama, noua echipă de la Casa Albă nu a ezitat să înmulțească amenințările la adresa Chinei cu privire la conflictul din Marea Chinei de Sud.

Ultimele declarații contondente ale Casei Albe au iritat cu atât mai mult Beijingul cu cât au fost pronunțate la prima conferință de presă de după învestirea noului președinte, ceea ce le conferă o greutate diplomatică mai mare.


FOTO: Imagine din satelit care pare să indice existența rachetelor anti-aeriene pe o insulă din Marea ChineiBeijingul revendică cvasi-totalitatea Mării Chinei de Sud, o zonă comercială strategică și extrem de bogată în hidrocarburi. De aceea, a mărit artificial insulele de corali, construind pe acestea piste de aterizare, faruri, depozite și alte facilități. De asemenea, fotografii din satelit demonstrează că pe unele insule China a instalat și rachete antiaeriene.

Asupra zonei și-au exprimat revendicări și statele învecinate, precum Filipine, Malaysia, Vietnam, Brunei sau Taiwan. În plus, Curtea de la Haga a declarat ca neîntemeiate pretențiile Chinei, însă regimul de la Beijing și-a continuat operațiunile în zonă.

„Dacă aceste insule se află în apele internaționale și nu sunt parte integrantă din China, vom proceda în așa fel încât teritoriile internaționale să nu fie controlate de o singură țară”, a avertizat noul purtător de la Casa Albă, Sean Spicer, adăugând că Statele Unite își „vor apăra interesele îl regiune”.

La începutul lui ianuarie, înainte de a fi avizat ca secretar de stat, Rex Tillerson declara că accesul Beijingului la aceste insule „nu va mai fi permis”.

Autoritățile chineze au reacționat cu iritare la noile amenințări ale Casei Albe, afirmând că suveranitatea Chinei în această regiune este „indiscutabilă” și au promis, la rândul lor, că sunt hotărâte să-și apere „drepturile și interesele”.

Post-Obama, reînvie goana după aurul negru

Noul președinte american a readus la viață două proiecte de conducte petroliere blocate de administrația Obama în numele luptei împotriva încălzirii globale.

Astfel, Trump a semnat o serie de decrete pentru demararea construirii giganticei conducte Keystone XL, care urmează să lege Canada de Statele Unite, și a conductei care aparține companiei Energy Transfer Partners din Dakota de Nord.

Evocând proiectul Keystone XL, noul președinte a subliniat că finalizarea acestui proiect este condiționată de o renegociere cu societatea TransCanada. „Vom renegocia anumite condiții și, dacă doresc, vom vedea dacă această conductă poate fi construită”, a declarat Trump cu ocazia semnării ordinului.

Pe cine sa NU sarbatorim de Florii! GRESEALA pe care o fac romanii in aceasta zi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI