Declaraţia preşedintelui SUA a fost făcută în contextul în care Phenianul a anunţat că este dispus să reia discuţiile cu SUA mai târziu în cursul acestei luni.

Analiştii politici au afirmat că îndepărtarea consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui american, John Bolton, la începutul acestei săptămâni, ar putea susţine eforturile Statelor Unite de a relansa discuţiile, dar nu ar facilita îndeplinirea obiectivului Washingtonului de a convinge Phenianul să renunţe la armele sale nucleare.

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit de trei ori din iunie 2018 şi până în prezent.

Coreea de Nord a propus luni ca negociatorii celor două ţări să se întâlnească până la sfârşitul lunii „la o dată şi într-un loc” care să fie stabilite de comun acord, în scopul relansării discuţiilor asupra dezarmării nucleare, aflate într-un punct mort din luna februarie a acestui an.

La doar câteva ore după acest anunţ, Phenianul a testat două noi rachete cu rază scurtă de acţiune, o activitate recurentă în ultimele săptămâni.

Administraţia americană, care nu încetează să facă apel la reluarea negocierilor, s-a arătat foarte prudentă până acum faţă de această deschidere diplomatică aparentă a Phenianului.