Evenimentul Zilei > International > Donald Trump își ține PROMISIUNEA din campania electorală: ÎNCHISOAREA de maximă securitate de la Guantanamo rămâne DESCHISĂ
Donald Trump își ține PROMISIUNEA din campania electorală: ÎNCHISOAREA de maximă securitate de la Guantanamo rămâne DESCHISĂ

Donald Trump își ține PROMISIUNEA din campania electorală: ÎNCHISOAREA de maximă securitate de la Guantanamo rămâne DESCHISĂ

Președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a păstra închisoarea militară de maximă securitate de la Guantanamo Bay deschisă.

Trump a anunțat această măsură în discursul său privind Starea Națiunii.

Decizia schimbă hotărârea anterioară a ex-președintelui Barack Obama, care voia să închidă închisoarea controversată „cât mai curând posibil”.

Centrul de detenție din Cuba a fost folosit după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, pentru deținuții pe care Washingtonul îi numește „dușmani combatanți”, dar în prezent acolo mai sunt doar 41 de prizonieri. Sute de deținuți au fost transferați de acolo, în timpul erei Obama, scrie BBC.

O declarație a Casei Albe a confirmat ordinul care a fost semnat pentru schimbarea deciziei de închidere și afirmă dreptul administrației americane de a închide acolo combatanții inamici, când este necesar.

„Teroriștii nu sunt simpli criminali. Ei sunt combatanți dușmani ilegali.Și când sunt capturați peste hotare, trebuie tratați așa cum sunt: teroriști”, a spus Trump în discursul de marți.

„În trecut, am eliberat în mod prostesc sute de teroriști periculoși doar pentru a-i întâlni apoi iar pe câmpul de bătălie”, a spus el, dând exemplul liderului Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi, care a fost în custodia SUA în Irak.

Primii prizonieri au fost trimiși acolo în ianuarie 2002 și mai mult de 700 de teroriști au fost de atunci închiși acolo, mulți fără a fi inculpați sau judecați.

Închisoarea a stârnit controverse încă de la început, activiștii pentru drepturile omului plângându-se de condițiile de acolo și aduc acuzații de tortură.

Administrația Obama a semnat un ordin, în 2009, pentru a se închide centrul de detenție în decurs de un an, dar au trecut 8 ani de discuții, declarații și critici din partea legislatorilor, în legătură cu tranferurile.

Trump a făcut campanie electorală pe tema menținerii acestei închisori, spunând în 2016 că vrea „să fie plină de infactori”.

În perioada dinainte de învestire, după alegeri, Trump a scris pe Twitter că nu trebuie să se mai facă eliberări de la Guantanamo Bay, iar în noiembrie 2017 a spus că se gândește să trimită acolo suspectul din atacul din octombrie din Manhattan, în care au murit 8 oameni.