Flăcările au distrus în totalitate creaţia de opt metri înălţime. Statuia, construită din scânduri de lemn, îl parodia Donald Trump. Acesta era reprezentat într-un costum de culoare închisă, cămaşă albă şi cravată roşie, având o expresie furioasă pe chip, braţul drept ridicat şi pumnul strâns.

Atacul s-a dat în noaptea de miercuri spre joi, însă nu a fost primul. Chiar după instalare, lui Trump i-a fost desenată o mustață asemănătoare cu cea a lui Hitler.  Pompierii, chemați de urgență nu au reușit să oprească distrugerea operei de artă, care a fost mistuită de flăcări, a declarat primarul localităţii Moravce, situată la circa 30 de kilometri de Ljubljana.

Denumită, ironic „Statuia Libertăţii”., statuia a fost inaugurată la sfârşitul lunii august. Încă de la început, lucrarea i-a deranjat pe localnici din cauza numărului mare de curioşi veniţi să o vadă. Singurul care suferă după statuie pare a fi edilul din localitate. „Este un atac împotriva artei şi toleranţei (…) împotriva valorilor fundamentale ale Europei”, a declarat primarul Milan Balazic, potrivit Agerpres. El a mai menționat că aducerea și instalarea statuii a costat bugetul local 1.500 de euro, bani care acum au fost pierduți.

Arhitectul sloven Tomaz Schlegl, autorul lucrării, a declarat pentru AFP că suspectează un act de vandalism legat de ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu după eliminarea de către Washington a unui general iranian.