Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Robert O’Brien, a declarat într-un interviu acordat agenției de informaţii Axios că reprezintă un semn „pozitiv” faptul că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, nu şi-a pus în aplicare avertismentul de a trimite un aşa-numit „cadou de Crăciun”. Unii analişti se temeau că Phenianul pregătea încă un test de rachete cu rază lungă de acţiune, dar preşedintele Donald Trump a afirmat că acest cadou „ar putea fi o vază frumoasă”.

„I-am contactat pe nord-coreeni şi le-am spus că am dori să continuăm negocierile la Stockholm, unde au avut loc ultima dată la începutul lunii octombrie. Le-am comunicat, prin diverse canale, că am dori să le reluăm”, a declarat O’Brien.

Sâmbătă, Coreea de Nord a anunţat că președintele Kim a primit felicitări de ziua de naştere din partea omologului său american. Cu toate acestea, relaţia lor personală nu este suficientă pentru revenirea la discuţii.

Trump s-a bazat pe raporturile sale personale cu Kim în eforturile de denuclearizare a Nordului, purtate în discuţiile din 2018 şi 2019, dar aceste eforturi în mare parte au eşuat şi au stârnit noi preocupări cu privire la capacităţile nucleare ale Phenianului.

Kim Jong-un a spus recent că nu mai există motive pentru Phenian de a fi legat de un moratoriu autodeclarat asupra testelor cu rachete balistice şi bombă nucleară şi a promis că o „nouă arma strategică” va fi introdusă în viitorul apropiat.

La rândul său, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că există o nevoie urgentă de modalităţi practice de a îmbunătăţi legăturile cu Phenianul, adăugând că este gata să se întâlnească cu liderul nord-coreean în Coreea de Nord.