Evenimentul Zilei > International > Trump i-a îndoit mâna lui Johnson: Marea Britanie renunță la Huawei
Trump i-a îndoit mâna lui Johnson: Marea Britanie renunță la Huawei

Trump i-a îndoit mâna lui Johnson: Marea Britanie renunță la Huawei

Decizia marchează o înăsprire de ton din partea Londrei față de regimul comunist chinez, după ce inițial jucase la două capete, încercând să nu supere nici Washingtonul, nici Beijingul.

La presiunea Statelor Unite, angajate în ceea ce au numit un „război rece” cu China, guvernul de la Londra a anunțat pe 14 iulie excluderea gigantului tehnologic chinez Huawei din dezvoltarea noii norme de telefonie mobilă 5G, anunță corespondentul Le Point în capitala Marii Britanii.

Însă, ținând cont de companiile telecom naționale care au nevoie de 5G cât mai repede și pentru a nu învenina și mai mult relațiile bilaterale cu Beijingul, Huawei nu va fi exclus decât din 2027.

Decizia marchează o înăsprire a tonului Londrei față de Beijing față de tonul împăciuitor pe care Boris Johnson îl adopta în ianuarie, când Marea Britanie a dat undă verde Huawei pentru a participa la lansarea rețelei 5G britanice, limitând participarea companiei la 35% din rețeaua non-strategică.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, trebuia să meargă în acest an la Beijing pentru a pregăti o vizită oficială a premierului Johnson.

Între timp, însă, relațiile bilaterale s-au deteriorat grav. Bilanțul greu pe care epidemia de COVID l-a înregistrat în Marea Britanie a iritat opinia publică, dat fiind că aceasta consideră China responsabilă nu doar pentru criza sanitară (pentru că a ascuns și manipulat informații despre virus), dar și pentru recesiunea economică.

Potrivit sondajelor, 83% dintre britanici nu au încredere în China.

În plus, prin legislația liberticidă la adresa opoziției democratice din Hong Kong a fost percepută de Londra ca o violare a acordului din 1984, prin care Marea Britanie a retrocedat Chinei această colonie britanică, în 1997.

Decizia Londrei de a oferi cetățenia britanică celor trei milioane de locuitori din Hong Kong a fost calificată de către Beijing ca „un amestec grosolan în treburile interne ale Chinei”.

În fine, Washingtonul, care suspectează Huawei de spionaj industrial, acuzând compania că este brațul tehnologic al Partidului Comunist Chinez, a exercitat presiuni asupra Londrei pentru a exclude Huawei din rețeaua 5G.

Cu ocazia întâlnirii sale la Paris cu omologul său britanic, Mark Sedwill, consilierul pentru securitate al Statelor Unite, Robert O’Brien, a cerut ca Londra să dovedească mai multă fermitate.

În consecință, Marea Britanie a propus partenerilor săi din comunitatea de informații „Five Eyes” (cinci ochi), din care mai fac parte Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă, să facă front comun pentru a explora soluții industriale akternative la Huawei în dosarul 5G.

Argumentele politice au avut prioritate în fața celor economice, dat fiind că Marea Britanie iese din Uniunea Europeană la sfârșitul acestui an și are nevoie disperată de un parteneria comercial strategic cu Statele Unite, pentru a nu resimți șocul ruperii de UE.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: