Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Trump e „obsedat” să elimine „starurile” terorismului islamic! Cine e următorul pe listă?
Trump e „obsedat” să elimine „starurile” terorismului islamic! Cine e următorul pe listă?

Trump e „obsedat” să elimine „starurile” terorismului islamic! Cine e următorul pe listă?

Deși Qassem Soleimani nu a fost nicidecum un „erou”, ci mai degrabă un călău, președintele american Donald Trump continuă să fie criticat pentru decizia de a-l elimina. Ultimul atac vine din partea lui Douglas London, fost ofițer principal CIA însărcinat cu combaterea terorismului. Într-o postare pe influentul website Just Security, fostul ofițer de rang înalt spune că președintele Donald Trump este obsedat de eliminarea unor ținte teroriste cu nume mari pentru a obține „rezultate imediate” (inclusiv electorale) și tinde să ignore „substanța, impactul și consecințele acestor atacuri”.

Într-un fel,  Douglas London chiar are dreptate. În timpul administrației Trump, au fost eliminați mulți lideri ai terorismului islamic, precum Hamza bin Laden, fiul lui Osama bin Laden; Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS; și Qassem Soleimani, comandantul forțelor Quds ale Gărzilor Revoluției Islamice.

London susține că că Trump a ales să elimine astfel de ținte cunoscute tuturor americanilor, chiar dacă informațiile furnizate de serviciile secrete au arătat că alți lideri ai jihadiștilor  prezintă  un „pericol mai mare”.

„În calitate de manager principal al contra-terorismului din CIA, eu și echipa mea ne-am străduit adesea să-l convingem pe președinte să se concentreze asupra celor mai importante amenințări”, a adăugat Lobdon  care s-a retras din CIA la sfârșitul anului 2018, după 34 de ani de activitate.

„Obsesia lui Trump de a concentra resursele împotriva fiului lui Osama bin Laden este un exemplu al preferinței președintelui pentru ținte celebre în dauna unor opțiuni mai bune pentru securitatea SUA”.

La vremea respectivă, Trump a anunțat, de pildă,  că „dispariția lui Hamza bin Laden nu numai că privează al-Qaida de abilități de conducere importante și de conexiunea simbolică cu tatăl său, dar subminează activitățile operaționale ale grupului”. London susține, însă, că Hamza nu era la fel de important ca  Ayman Zawahiri, cel care i-a succedat la comandă lui Osama bin Laden. În ciuda sfaturilor primite, Trump „a cerut în mod regulat actualizări despre Hamza și a insistat să accelerăm eforturile noastre de a-l  elimina”.

„Deși eforturile SUA de a viza liderii și operatorii cheie ai ISIS au împiedicat ceea ce ar fi putut fi un număr de atacuri teroriste devastatoare, lipsa de familiariztate a președintelui cu numele lor a făcut ca realizările să fie mai mici”, susține London.

Firește, există în  acuzațiile lui London au un sâmbure de adevăr. Trump știe că, dacă vrea să obțină un nou mandat de președinte, are nevoie de succese spectaculoase în ceea ce privește combaterea terorismului. Să însemne asta că președintele sacrifică siguranța americanilor pentru interesele sale electorale?  Din punctul meu de vedere, London greșește în această privință. Trump este, cel puțin până acum, singurul președinte din ultimul deceniu care a renunțat la politica democraților și a neoconservatorilor de intervenție  în lumea musulmană prin acțiuni armate și răsturnări de regim. Ca urmare, pe termen lung, retragerea SUA din interminabilele războaie din Orientul Mijlociu nu poate fi decât benefică pentru siguranța vieților și intereselor americane. Eliminarea prin lovituri de finețe „chirurgicală” a dușmanilor Americii va continua, însă, și în lunile următoare. O singură mare întrebare rămâne, cine va fi următorul dușman al Americii pe care Donald Trump îl va șterge de pe listă. În opinia mea, nici Ayatollah-ul Ali Khamenei, nici Ayman Zawahiri nu își pot permite să doarmă liniștiți.