Iată un rezumat al principalelor sale luări de poziție:

UE, „unealta Germaniei”

„Când vă aruncați privirea spre Europa, vedeți în realitate Germania. UE este în realitate o unealtă în serviciul Germaniei. De aceea cred că Marea Britanie a făcut bine că a ieșit.”

În ceea ce privește relațiile Washingtonului cu Londra, Trump a dat asigurări că va face „eforturi susținute” pentru ca un nou acord comercial să fie încheiat „foarte rapid”.

Președintele ales a răspuns favorabil solicitării premierului Theresa May pentru o întâlnire:

„Ne vom vedea imediat ce voi ajunge la Casa Albă.”

Donald Trump este convins că criza imigranților a fost prost gestionată și că aceasta se află la originea ieșirii Marii Britanii din UE.

„Popoarele, țările doresc să-și păstreze identitatea. Marea Britanie vrea să-și păstreze propria identitate. Însă cred că dacă nu ar fi fost forțată să-i primească pe toți acești refugiați cu problemele lor… nu ar fi existat niciodată un Brexit. Cred că și alte țări vor părăsi UE, la rândul lor.”

Trump a acuzat-o pe Angela Merkel că, prin primirea refugiaților ilegali, a comis o „greșeală catastrofală”.

NATO este „învechit”

Uniunea Europeană nu este singura instituție internațională judecată cu asprime de viitorul președinte al Statelor Unite. NATO, considerat ca „învechit”, nu a știut să opereze schimbările necesare pentru a se adapta amenințării terorismului islamic.

O altă problemă a NATO este că „membrii săi nu achită ceea ce trebuie să achite și cu toate acestea suntem obligați să-i apărăm… Doar cinci țări își achită obligațiile corect. Cinci din douăzeci și două nu este prea mult. Cred că este foarte nedrept pentru Statele Unite.”

Puține dintre statele membre ale Alianței atlantice ajung la nivelul de 2% din Produsul Intern Brut alocat pentru cheltuielile militare, obiectiv fixat de NATO în 2014.

Noul guvern al României a promis că în 2017 va aloca 2% din PIB pentru cheltuieli cu înarmarea.

În ciuda acestor considerații, Trump a dat asigurări că „NATO este important” pentru el.

Irak – „cea mai proastă decizie din istorie”

Donald Trump crede că invazia Irakului a fost o greșeală.

„Una dintre cele mai proaste decizii, poate cea mai proastă luată vreodată în istoria țării noastre. A fost ca și cum am fi aruncat cu piatra într-un stup.”

În ceea ce privește Siria, președintele ales a criticat imobilismul administrației Obama:

„Am avut posibilitatea de a face ceva; a fost depășită o linie roșie și… nimic nu s-a întâmplat. Acum este mult prea târziu.”

Trump a criticat și intervenția Rusiei în Siria. Pe de altă parte, Rusia și Turcia au declarat că vor invita Statele Unite la negocierile de pace de la Astana, de la sfârșitul acestei luni.

Rusia: „acord nuclear contra sancțiuni”

Deși a criticat Rusia pentru intervenția din Siria, Trump nu și-a modificat intenția de a normaliza relațiile cu Vladimir Putin. A dovedit-o încă o dată, afirmând că intenționează să-i propună liderului de la Kremlin un acord de reducere a armelor nucleare la nivel mondial în schimbul ridicării sancțiunilor.

„Să vedem dacă putem încheia acorduri cu Rusia care ne pot fi benefice. Cred de exemplu că arsenalul nuclear ar putea fi considerabil redus. Sancțiunile dor foarte rău Rusia. Consider că s-ar putea întâmpla ceva de pe urma căruia multă lume ar avea beneficii.”