„Statele Unite au avut realizări în lupta împotriva epidemiei mai bune decât orice altă țară, cu excepția, poate, a Germaniei”, a declarat Trump la briefiengul de sâmbătă de la Casa Albă.

„Calculată pe cap de locuitor, rata mortalității la noi este mult mai mică decât a altor țări din Vestul Europei”, a spus el citat de New York Post.

Deși Statele Unite au cel mai mare număr de morți din lume, la nivel absolut, rata deceselor raportată la 100.000 de locuitori este mult mai mică.

„Spania, de exemplu, are o mortalitate de aproximativ patru ori mai mare decât Statele Unite”, a arătat Trump.

„Dar voi nu vreți să scrieți asta”, le-a reproșat el reporterilor prezenți la briefing.

Coordonatoarea echipei de luptă împotriva epidemiei, dr. Deborah Birx, a sprijinit declarațiile președintelui, cu un grafic care arăta ratele de mortalitate foarte mari din Europa Occidentală.

Belgia se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește rata mortalității raportată la numărul populației, cu 45 de decese la 100.000 de locuitori. În Marea Britanie, s-au înregistrat până acum 22 de decese etc.

În schimb, în Statele Unite, această rată este de 11.

„Aceste cifre dovedesc ce îngrijire bună au primit persoanele spitalizate în America”, a spus Birx.

Graficele prezentau și cifrele în cazul Iranului și Chinei – ambele anunțând relativ puține decese față de violența epidemiei care a lovit cele două țări.

„Crede cineva aceste cifre?”, a întrebat Trump, arătând spre grafic, intervenind în prezentarea dr. Birx.

„Am așezat China pe grafic pentru a putea vedea cât de nerealiste sunt cifrele”, a replicat Birx. „De aceea, raportarea corectă este atât de importantă.”

„La televizor am văzut mai multe pungi cu cadavre decât atât”, a punctat Trump.

Atât el cât și Birx au prezentat cifre ale scăderii spitalizărilor pe plan național.

„Continuăm să vedem semne importante că am trecut de vârful epidemiei”, a afirmat Trump.