Evenimentul ZileiActualitateTrimisul special al OMS la București: care au fost problemele până acum și la ce să ne așteptam de sărbători

Trimisul special al OMS la București: care au fost problemele până acum și la ce să ne așteptam de sărbători

Trimisul special al OMS la București: care au fost problemele până acum și la ce să ne așteptam de sărbători
Trimisul special al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, medicul Heather Papowitz, a vorbit despre pandemia de coronavirus, afirmând că „va trebui să învățăm să trăim cu el”.

La două luni după ce a sosit la București, oficialul OMS a vorbit despre provocările şi problemele campaniei de vaccinare, la ce să ne aşteptăm de sărbători, mai ales că suntem sub ameninţarea noii variante Omicron, dar şi despre unul dintre cele mai importante lucruri care ar putea ţine în frâu pandemia – testarea masivă a populaţiei.

„Testarea ar trebui să fie accesibilă tuturor şi gratuită”

Papowitz spune că testarea ar trebui să fie accesibilă tuturor şi gratuită. Doar aşa vom putea supraveghea cu adevărat situaţia epidemiologică din ţara noastră.

Ea a fost întrebată dacă 4.000 de teste PCR la o populaţie de 18 milioane de oameni poate fi numită supraveghere a virusului.

„Cu siguranţă nu se testează suficient, cred că testele ar trebui să fie valabile oriunde, ar trebui să fie gratuite pentru toată lumea. Este una dintre cele mai importante intervenţii ale noastre! (…) Purtaţi mască, vaccinaţi-vă şi testaţi-vă! (…) Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite! Testaţi, testaţi, testaţi!, a fost răspunsul  dat de Heather Papowitz la Antena3.

Referitor la nouă variantă Omicron, medicul Heather Papowitz a spus: „Deci despre varianta Omicron învăţăm chiar acum, deci sunt foarte multe necunoscute. Ceea ce ştim este că suntem îngrijoraţi de numărul de mutaţii pe care le are, are un număr mare de mutaţii, unele dintre ele le ştim deja din celelalte variante, iar ceea ce ştim despre aceste mutaţii este că pot avea o trasmisibilitate crescută şi o imunitate şi chiar posibilitatea ca persoanele care au mai fost infectate să se reinfecteze şi chiar persoanele vaccinate. Deci asta ne îngrijorează. Nu ştim dacă acest virus poate duce la forma mai grave sau nu”, a spus trimisul OMS în România.

Trimisul OMS la București a mai fost întrebat ce poate face o țară ca România pentru a fi pregătită pentru noua variantă, medicul Heather Papowitz a spus că este nevoie de o supraveghere mai atentă și de o creștere a capacității de testare. În plus, aceasta a mai spus că este nevoie și de o crește a numărului de persoane vaccinate.

„În primul rând, trebuie să creştem supravegherea, trebuie să căutăm această variantă şi să facem cât mai multe secvenţieri pentru a vedea dacă este vorba de Omicron. Să testaţi mai mult! Deci prin creşterea capacităţii de testare, creşterea accesibilităţii la testare pentru toată lumea, testare gratuită, testarea să fie la îndemâna oricui şi apoi secveţierea.

Vaccinarea! Creşterea ratei de vaccinare şi comunicare, trebuie să vorbim cu toată lumea despre ce se întâmplă, oamenii trebuie să fie infromaţi. Pregatirea sistemului sanitar! Dacă această variantă chiar este mai contagioasă, dacă duce la forme ale bolii mai grave, dacă este imun la vaccin, trebuie ca sistemul sanitar să fie pregătit!

Cât de eficient este vaccinul în fața variantei Omicron

„Chiar dacă vedem o eficacitate mai mică în a opri infectarea, vaccinurile tot reuşesc să ne protejeze de o formă gravă a bolii şi asta e cel mai important.

Ştim că acest vaccin este sigur! S-au vaccinat milioane şi milioane de oameni de peste tot din lume şi putem spune asta fără niciun dubiu: Vaccinul este sigur! Acestă informaţie, însă, nu ajunge la oameni! Deja au fost impuse multe restricţii de călătorii, asta a fost drastic. Chiar şi întâlnire în grupuri mici, într-un spaţiu închis, poate fi un risc.

Am greşit undeva în ceea ce priveşte campania de vaccinare?
„A fost o gaură în transmiterea informaţiilor corecte. Nu s-a întâmplat doar în România, ci peste tot. Lucrăm în a umple acel gol în cât mai multe moduri posibile ca apoi aceaste informaţii să ajungă la oameni pentru a lua decizia corectă pentru ei”, a conchis Papowitz.

Cred că va trebui să învăţăm să trăim cu Covid.


Accesează: