După ce au verificat măsurile preventive în cazul medicului Mircea Beuran, judecătorii de la Tribunalul București au hotărât menținerea controlului judiciar. Totodată, a rămas valabil și sechestrul asupra unui cont bancar, până la concurenţa sumei de 10.007 euro.

Amintim că, pe 10 aprilie, Mircea Beuran, pe atunci preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al disciplinei Chirurgie Generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Procurorii susțin că medicul ar fi primit, pe 18 decembrie 2018, bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, din partea unui medic (martor în dosar), în schimbul numirii într-un post de asistent universitar la UMF „Carol Davila”.

„Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, relative la ocuparea de către martor a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată (în specialitatea chirurgie generală în cadrul UMF ‘Carol Davila’ Bucureşti), îndatoriri ce puteau fi realizate de către inculpat prin oricare din actele care intrau în competenţa sa, în oricare din calităţile sale menţionate anterior”, precizează procurorii.

După ce Mircea Beuran a fost plasat, inițial, în arest la domiciliu, Curtea de Apel București a anulat această decizie şi a dispus ca medicul să fie cercetat sub control judiciar.

„Fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie.

Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (…) în propria „piaţă de desfacere’, ca sursă personală de venituri ilicite”, se arăta în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti din luna februarie, prin care Beuran era plasat în arest la domiciliu.